Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

A Vatikán megvédi a pápát

A Szentszék két tisztségviselője is védelmébe vette szombaton XVI. Benedek pápát azokkal a törekvésekkel szemben, hogy belekeverjék őt a németországi papok pedofil botrányába.
"Eléggé egyértelmű, hogy az elmúlt napokban egyesek Regensburgban és Münchenben megpróbáltak agresszív szívóssággal olyan részleteket feltárni, amelyekkel belekeverhetik a Szentatyát a visszaélések ügyébe" - mondta a Vatikáni Rádiónak Federico Lombardi atya, a Szentszék szóvivője. "Bármely objektív megfigyelő számára egyértelmű, hogy ezek az erőfeszítések kudarcot vallottak" - mondta Lombardi, megismételve előző napi nyilatkozatát, miszerint a müncheni érsekség közlése szerint a jelenlegi pápát annak idején, München-Freising érsekeként nem vonták be egy pedofíliával vádolt pap áthelyezéséről hozott döntésbe.

Regensburg és München említésével Lombardi atya arra a tényre utalt, hogy a németországi pedofíliabotrány a napokban elérte a világhírű regensburgi templomi fiúkórust is, amelynek élén 1964 és 1994 között a pápa bátyja, Georg Ratzinger állt.

Továbbá arra, hogy a Süddeutsche Zeitung című német lap szombati számában kérdőre vonta a pápát, amiért a 80-as években, münchen-freisingi érseksége idején a főegyházmegyében ismételten lelkipásztori szolgálatba helyeztek egy szexuális visszaélésekkel vádolt papot. Charles Scicluna püspök, a vatikáni Hittani Kongregáció ügyésze az olasz püspöki konferencia Avvenire című lapjában megjelent interjújában megtévesztőnek és rágalmazónak nevezte a szóban forgó ügyek "takargatásával vádolni a jelenlegi pápát".

Szavai szerint attól kezdve, hogy 2001-től a Hittani Kongregáció hatásköre lett a gyermekekkel szemben elkövetett visszaélések ügyében eljárni, a testületet vezető "Joseph Ratzinger - a jelenlegi pápa - bölcsességet és erőt tanúsított ezekkel az ügyekkel kapcsolatban. És nagy bátorságot is, midőn igen nehéz ügyekbe is belefogott" - hangsúlyozta Scicluna. Ugyanakkor azt állította, hogy a papi pedofília esetei messze "nem olyan kiterjedtek, mint ahogy azt egyesek szeretnék beállítani".

Mint mondta, az elmúlt kilenc évben, 2001 és 2010 között körülbelül 3000 olyan, az elmúlt 50 évben történt üggyel foglalkoztak, amelyekben a pedofília gyanúja merült fel papokkal szemben. "Az esetek mintegy 60 százalékában inkább az +ephebophilia+ eseteiről volt szó, vagyis azonos nemű kamaszokhoz való testi vonzódásról. Harminc százalékban heteroszexuális kapcsolatokról és a maradék 10 százalékban valódi pedofíliáról, vagyis még a serdülőkor előtt álló fiúkhoz való vonzódásról" - jegyezte meg a püspök, saját kategorizálással élve a vatikáni sajtószolgálat által jóváhagyott interjúban.

A Hittani Kongregáció ügyésze szerint az utóbbi "kilenc év alatt mintegy 300 olyan konkrét eset került elő, amelyben papokat pedofíliával vádoltak meg". "Kétségtelen, mégis le kell szögezni, hogy ez a jelenség nem olyan kiterjedt, mint ahogy azt egyesek szeretnék beállítani" - tette hozzá, emlékeztetve rá, hogy a katolikus egyháznak szerte a világon 400 ezer papja van.

Olvasóink írták

 • 4. Mankapunka 2010. március 14. 16:16
  „Engem nem zaklattak kiskoromban,mert nem jártam ilyen agymosó helyre!!!!!!!!
  Áldom anyám,hogy nem kellett ilyen szarba járnom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Veszek is neki egy tábla Milka csokit.”
 • 3. Esther 2010. március 14. 16:03
  „Nalunk itt Ausztriaban is eleg nagy botrany van emiatt(nemcsak Nemetorszagba). egyre többen jelentkeznek akiket kis korukban zaklattak. es altalaban fiuk...szegyenletes az egyhazra nezve. azt is olvastam hogy sokan szakitottak emiatt az egyhazzal. mondjuk ezek utan ki engedne el ministransnak a gyereket??”
 • 2. meir 2010. március 14. 15:19
  „T Kisalfold!!!
  miert?? mire szamitottak??
  az "ujsag" az lenne ha nem vedene meg!!!-nem gondoljak??”
 • 1. Jandex 2010. március 13. 20:10
  „Az 1ház is olyan mint a pártok,csak a méreg meg a szégyen van vele.A sok szent inkvizítor beleunt az adószedésbe most jöhetnek a gyerekek!A prédikációról meg mindig az a barinőm jut eszembe Aki mikor zsongítottam az agyát beszólt,hogy "úgyis tudom hogy nem igaz de olyan jó hallani":))),sokat nőtt a szememben!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan meghaltak a trópusi viharban Madagaszkáron

Legkevesebb tizennégy ember meghalt, kettő eltűnt, mintegy 38 ezer kárvallottja van a Madagaszkáron… Tovább olvasom