Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A Vatikán felnőtt őssejtkutatás finanszírozásáról egyezett meg

A Vatikán a felnőtt őssejtek bélrendszeri-, és talán más betegségek kezelésében való lehetséges felhasználására irányuló új kutatásokat finanszíroz - jelentették be tisztviselők pénteken.

Mint hozzátették, a projekt igen kezdetleges szakaszban van, és évekbe telik, mire bármiféle klinikai kezelés elérhető lenne. A Vatikán megállapodott arról, hogy 2, 7 millió dollárt (538 millió forint) adományoz az amerikai Marylandi Egyetem által irányított kutatásokra - tudatták a projekt tisztviselői.

Az egyház ellenzi az embrionális őssejtkutatást, mert embriók elpusztításával jár, ám támogatja a felnőtt őssejtek felhasználását. 2007-ben XVI. Benedek pápa közölte, hogy a felnőtt őssejtekkel zajló kutatás tiszteletben tartja az emberi életet, mely az egyház tanításai szerint a fogantatással kezdődik.

A Vatikánt több kritika érte, amiért ellenzi az embrionális őssejtkutatást, ám ragaszkodik hozzá, hogy vannak tudományosan megvalósítható alternatívák, és a tudományos közösség erőfeszítéseit ebbe az irányba kellene fordítani. E projekt támogatása része ennek az erőfeszítésnek.

Míg azonban az embrionális őssejteket különösen pluripotenciájukért értékelik - ami azt jelenti, hogy a test bármely típusú sejtjévé képesek átalakulni -, a felnőtt őssejtek nem ennyire sokoldalúak. Ezért az embrionális őssejteket hatékonyabbnak tartják olyan betegségek kezelésére, mint az Alzheimer-kór, a diabétesz és a Parkinson-kór.

A Vatikán által finanszírozott projektben tevékenykedő kutatók elmondták, hogy fel akarják mérni a bélrendszerben található őssejtek terápiás felhasználásának lehetőségeit. "Be akarjuk gyűjteni őket, izolálni, a testen kívül növeszteni és megnézni, hogy pluripotensek-e" - ismertette Alessio Fasano projektvezető kutató, a Marylandi Egyetem illetékes kutatóközpontjának igazgatója.

Mint Fasano elmondta, a bélrendszeri őssejteknek vannak bizonyos jellegzetességeik, melyek vonzóvá teszik őket ilyen típusú kutatásokra. Igen aktív sejtek - a bél kiegészíti valamennyi sejtjét néhány naponta -, és valóban rugalmasak, arra vannak programozva, hogy létrehozzák a legkülönfélébb sejteket, például nyálkasejteket vagy hámsejteket, melyek jelen vannak a nagyon összetett szervben.

Ráadásul begyűjtésük is egyszerű, akár egy rutin endoszkópos eljárással is lehetséges - jegyezte meg Fasano. Amint a kutató fogalmazott, csoportja először 2-3 éven belül arra remél választ, hogy megvalósítható-e a projekt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnököt választ Ausztria

Elnökválasztást tartanak vasárnap Ausztriában. Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a hivatalban lévő… Tovább olvasom