Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

A Vatikán cáfolta, hogy Agcát Khomeini bérelte volna fel II. János Pál meggyilkolására

A Vatikán pénteken cáfolta Ali Agcának azt az állítását, hogy 1981-ben Khomeini ajatollah bérelte volna fel őt II. János Pál pápa meggyilkolására, a Szentszék soha nem is vett számításba semmiféle "iszlám szálat".
Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteki nyilatkozatában az egykori török terrorista könyvében megjelent számos állítást próbált cáfolni. Ali Agca - aki egykor a Szürke Farkasok elnevezésű török terrorszervezet tagjaként 1981. május 13-án a római Szent Péter téren a tömegben elvegyülve rálőtt II. János Pálra - könyvet írt, amelynek címe: A mennyországot ígérték nekem. Életem és az igazság a pápa elleni merényletről. A könyv hamarosan olasz nyelven is megjelenik.

Lombardi elmondta: ő már elolvasta a könyvet, amelyet elolvastatott Stanislaw Dziwisz-sel, Krakkó érsekével is. Ez utóbbi évtizedeken keresztül II. János Pál titkára és bizalmasa volt. A Vatikán rá hivatkozva cáfolja Agca számos állítását, amely az említett kötetben látott napvilágot.

A terrorista utalást tesz arra, hogy II. János Pál - miután felépült a sebesüléseiből - személyesen kereste fel merénylőjét a rebibbiai börtönben 1983. december 27-én. Agca állítása szerint akkor bizalmasan megsúgta a pápának, hogy Khomeini ajatollah és az iráni kormány volt a tervezett gyilkosság "megrendelője". Állítólag megkérte az egyházfőt, hogy ezt a közlést senkinek ne árulja el, és Wojtyla pápa - mint a török férfi fogalmaz - meg is őrizte a titkot.

Agca azt is állítja, hogy az egykori pápától és Joseph Ratzinger volt bíborostól, jelenlegi katolikus egyházfőtől akkoriban több levelet is kapott a börtönben, amelyben arra biztatták: térjen át a keresztény hitre.

Federico Lombardi pénteki nyilatkozatában cáfolta mindezeket az állításokat, leszögezve, hogy a Szentszék soha nem is vett számításba semmiféle "iszlám szálat" a merénylettel kapcsolatosan, és az sem igaz, hogy Agca bármit is mondott volna II. János Pálnak az irániak szerepéről (Dziwisz érsek ugyanis tudna erről). A megkeresztelkedésre ösztönző levelekről szóló állítások is nélkülöznek minden alapot - mondta Lombardi, aki szerint Ali Agca most is, mint sokszor tette azelőtt, megpróbálja összekuszálni a szálakat.

Így a török terrorista az 1981-es merénylet szervezőinek az akkori kommunista Bulgária titkosszolgálatait nevezte meg, az olasz igazságszolgáltatás is mindvégig ezen a nyomon haladt, de a bíróságnak később nem sikerült ezt bizonyítania. Agca akkor azt vallotta, hogy a bolgár szervek a török maffiával és a Szürke Farkasokkal együttműködve készítették elő a pápa meggyilkolásának tervét.

Az EFE hírügynökség pénteken emlékeztetett: maga II. János Pál 2002-ben tett bulgáriai látogatásán azt mondta, hogy soha nem hitt a "bolgár szál" létezésében. Agca más alkalommal azt is állította, hogy a Vatikánon belülről segítették őt a merénylet végrehajtásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcson a munkanélküliség Ausztriában

Ausztriában a munkanélküliség januárban meghaladta a válság alatti legmagasabb értéket a pénteken… Tovább olvasom