Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A válság jelei az EU-ban

EU - Az európai részvénypiacok komoly eséssel zárták a hetet. E havi adatok szerint pedig nem látják kedvezően országuk gazdasági helyzetét sem a franciák, sem az olaszok. Az unió vezetői közben az orosz szálakat fűznék szorosabbra.
Három éve a legalacsonyabban áll az olasz üzleti bizalmi mutató, míg a francia fogyasztói hangulat indexe 1987. óta, amióta számolják, nem került ilyen mélyre. Az üzleti hangulatot az EKB kamatemelésre utaló szándéka rontja, együtt e szándék okával, az infláció gyorsulásával, közölték a mutatót kezelő francia statisztikai hivatalban. Franciaországban a fogyasztói hangulatindex mínusz 46 ponton van. Már májusban is mínusz 42 pontra, rekord mélységbe esett, további romlására nem számítottak.

Az olasz ISAE kutatóintézet szerint az üzleti bizalom indexe, melyet négyezer iparvállalat megkérdezése alapján és több részmutatóból számolnak, minden gazdasági ágazatban romlott. Az olasz iparszövetség, a Confindustria úgy látja, hogy alig lesz gazdasági növekedés az idén az országban, és ha 150 dollár lesz az olajár, akkor a gazdaság stagnál majd.

Elemzésünk szerint

Komoly eséssel zárták a pénteki napot az európai részvénypiacok is, a pénzügyi szektor és a kiskereskedelem vezetésével. A tengerentúlról érkező igen kedvezőtlen hírek mellett a Fortis (-19 százalék) bejelentése is rontotta a pénzügyi szektor megítélését – a bank nem fizet osztalékot és 1,5 milliárd euró értékben tőkebevonásra készül likviditásának javítása érdekében.

Nem tett jót a hangulatnak az sem, hogy Jean-Claude Trichet egy keddi beszédében megerősítette: az ECB a jövő hónapban kamatemelésre kényszerülhet az infláció elleni küzdelem jegyében.

A Stoxx 600 index kiskereskedelmi részindexe 4,4 százalékkal zuhant tegnap, miután a JP Morgan és a Merrill Lynch egyaránt leminősítette a Carrefour (-8,8 százalék) részvényeit; a fogyasztási kiadások várható alakulásával kapcsolatos kilátások amúgy sem kedvezőek, ezt erősítette a leminősítés - áll a Budacash portálunkhoz eljuttatott napi jelentésében.

Süllyedő európai részvények

Az emelkedő olajárak és a magasabb hitelköltségek miatt kisebb eredményeket sejtenek a befektetők - olvasható a Napi Gazdaságban.
Az európai részvények a legjobb úton süllyednek afelé, hogy 1987 óta nem rossz félévet zárjanak. A befektetők pénteken amiatt pánikoltak, hogy a hordónként 142 dollárra emelkedő olajár és a növekvő hitelköltségek miatt lényegesen gyengébb eredményekre lehet számítani a vállalati szektorban.

Ki eszi meg a pénzünket?
Ki eszi meg a pénzünket?


Az olajár leginkább a Daimler- és a Renault-részvényeket viselte meg. A Carrefour az értékesítési várakozások csökkentése miatt hanyatlott, míg az Ericsson a Sonyval közös mobiltelefon-gyártócégük az idén már másodszor csökkenti az eredményvárakozásait. A Barclays és a Deutsche Bank azután süllyedt, hogy az elemzők szerint a bankoknak alaptőke-emelésre volna szüksége.

A FTSE 100 0,2 százalékkal emelkedett, azonban a DAX-30 0,6, míg a CAC-40 0,7 százalékot veszített értékéből.

Tárgyalások az élénkülés reményében

Oroszország és az Európai Unió megkezdte pénteken nyugat-szibériai csúcstalálkozójukon az új partnerségi megállapodásukról szóló, régóta időszerű tárgyalássorozatukat - jelentette be a két fél. A megbeszélések célja egy új stratégiai jelentőségű partnerségi megállapodás körvonalazása az EU és Oroszország viszonyának további fejlesztése érdekében. Az előző szerződés 2007 decemberében járt le. Az új megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése másfél éve húzódik, elsősorban Lengyelország és Litvánia fenntartásai miatt. Mostanra azonban mindkét ország elállt a vétó szándékától, így elvi akadálya nincs a tárgyalásoknak.

Korábban Dmitrij Medvegyev orosz elnök arra számít, hogy a Hanti-Manszijszkban zajló orosz-EU csúcs újabb impulzust ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének. Medvegyev erről a csúcs megnyitóján beszélt pénteken. Hangsúlyozta, hogy Moszkva nagy szükségét érzi az Európai Unióval való egyeztetésnek az élesedő fenyegetések és kihívások, a veszélyek fokozódása elleni fellépésben.
Az orosz fél őszinte, nyílt, tabutémák nélküli tárgyalásra készül - tette hozzá. Medvegyev üdvözölte a tényt, hogy az Európai Uniónak sikerült áthidalni a belső ellenmondásokat és mandátumot kapni az Oroszországgal kötendő új partnerségi szerződésről szóló tárgyalások megkezdéséhez.

Olvasóink írták

 • 4. Dardai Salamon 2008. június 30. 08:20
  „Allamositas a valasz. Ezeket az olaj vallatokat kellene vilagszerte felszamolni. Az egesz vilag jovoje fugg ezektol a moho, onzo penz-ehes szemetektol. Az olaj tul fontos, hogy privat kezben maradjon.”
 • 3. homer 2008. június 29. 13:52
  „Ez van, ha mi csatlakozunk valaki(k)hez.
  Tuti bukás.:)”
 • 2. vasfüggöny 2008. június 28. 20:08
  „jóllátszik, hogy gazdasági válság csak az unióban van, s ennek az elöregedő táradalomnak nem képesek megoldani a vezetőik a problémáikat,
  amerika tojik ár, hogy nekünk már drága a benzin
  a távol kelet virágzik, ahogy a közel keleti olajbiznisz is remekül megy
  az oroszok jól elvannak
  az uniónak pedig nem jött be, hogy a világ gazdaságának meghatározó tényezője legyen”
 • 1. csabesz 2008. június 28. 18:39
  „Csak én látom úgy, hogy a világot irányító emberek szándékosan kreálnak ilyen helyzeteket? Közeleg egy gazdasági világválság, utána pedig egy világháború? Ha minden így halad, én nem tartom kizártnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegkarnevál Berlinben

Németország - A német fővárosban szombaton 30. alkalommal rendezik meg a Chrsitopher Street Day-t… Tovább olvasom