Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A testőrírókat bemutató kiállítás nyílt Bécsben

A XVIII. századi testőrírókat bemutató kiállítás nyílt hétfőn Bécsben, a magyar királyi nemesi testőrség egykori épületében, a jelenleg az osztrák igazságügyi minisztériumnak otthont adó Trautson-palotában
. A testőrség 1760-as megalapítása után egy évtizeddel Bécs a testőríróknak köszönhetően a magyar irodalmi megújulás egyik központja lett - emelte ki a kiállítást megnyitó beszédében Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. A hosszú évekre visszatekintő kiváló osztrák-magyar kulturális kapcsolatokat jelképezi a kiállítás helyszíne, a nemesi gárdának, majd évtizedeken át a bécsi magyar kulturális intézetnek helyet adó barokk palota - mondta.

Az ünnepségen jelen volt és köszöntőt mondott mások mellett Claudia Bandion-Ortner osztrák igazságügyi miniszter is. A testőrség Mária Terézia nevéhez fűződő alapításának 250. évfordulójáról megemlékező tárlat a palota egykori ebédlőtermében (Sala terrena) kapott helyet. A márványburkolatú falak között, díszesen festett mennyezet alatt elrendezett kiállítási tárgyak - festmények, metszetek, eredeti nyomtatványok és kéziratok - jórészt a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből kerültek ki.

A bécsi kiállítás egyfajta "szellemidézés", jelképesen újból egy asztalhoz ülteti a testőrírókat - mondta el az MTI-nek Benkő Andrea kurátor. A csoport tagjait - Bessenyei Györgyöt, Kisfaludy Sándort, Báróczi Sándort, Barcsay Ábrahámot és társaikat - a terem közepén álló, terített asztalon elhelyezett rövid ismertetők, a korszakot és a testőrírók munkásságát a falak mentén álló tárolókban és paravánokon elhelyezett tárgyi emlékek mutatják be.

A barokk építészet egyik legjelentősebb osztrák tervezője, Johann Fischer von Erlach tervei alapján épült Trautson-palotában (más néven Gárdapalotában) kapott helyet az 1924-ben alapított bécsi Collegium Hungaricum is. A magyar kulturális intézet 1963-ban költözött jelenlegi helyére, a Hollandstrasséra, azután, hogy a magyar állam 1960-ban eladta a Trautson-palota épületét Ausztriának. A magyar testőrírókat bemutató tárlat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum, a bécsi Collegium Hungaricum és az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége közös szervezésében jött létre, az osztrák igazságügyi miniszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter védnöksége alatt. A kiállítás december 10-ig látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra nekifut a határrendezésnek Kína és India

Határtárgyalásainak 14. fordulóját kezdte meg hétfőn Kína és India Pekingben nem sokkal Ven… Tovább olvasom