Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A tengeren fagytak meg a bevándorlók

Huszonkilenc ember kihűlés miatt életét veszítette illegális bevándorlóknak abból a csoportjából, amelyet az olasz hatóságok Lampedusa szigeténél mentettek meg a nyílt tengeren.
A kezdeti hétről huszonkilencre emelkedett az áldozatok száma - közölte Giusi Nicolini, Lampedusa város polgármestere. Az Észak-Afrika és az olasz partok közötti átkelés közben az illegális bevándorlókkal teli hajó vészjelzést adott le, amelyre az olasz parti őrség válaszolt.

A csoportot Lampedusától száztíz mérfölddel délre találták meg, de hét bevándorlón már nem tudtak segíteni. A rendkívül viharos tengeren kihűlés következtében haltak meg. Később újabb halottakat találtak a hajón, másokat pedig szintén a hideg miatt súlyos állapotban szállították Lampedusa kórházába, ahova már élettelenül érkeztek meg.

Az illegális bevándorlók nemzetisége egyelőre nem ismert. Annyit tudni, hogy a csoport főleg fiatalokból állt, akik a fedél nélküli hajón egy szál ruhában indultak útnak.

Giusi Nicolini úgy nyilatkozott, hogy tavaly a Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió sokat javított az illegális bevándorlás gondjain, a migrációt most ellenőrző Triton-misszió azonban, amelyet a Frontex európai ügynökség működtet, visszalépést jelent.

Az olasz polgármester szerint a jelenlegi helyzet rosszabb, mint 2013 októberében volt, amikor a Lampedusánál történt hajószerencsétlenségben 366 illegális bevándorló fulladt a tengerbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerősítik a szerb határellenőrzést

A szerb-magyar határt a határőrség mellett hétfőtől a rendőrség és a csendőrség is védi majd. Tovább olvasom