Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A tengerbe eresztenek 11,5 ezer tonna enyhén sugárszennyezett vizet

A tengerbe eresztenek 11,5 ezer tonna enyhén sugárszennyezett vizet a megsérült japán atomerőműből - jelentette be hétfőn az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.
A megengedett határértéknél mintegy százszor nagyobb radioaktivitással rendelkező vizet a tervek szerint keddtől, de legkorábban hétfő estétől kezdik beereszteni a Csendes-óceánba, hogy felgyorsítsák az atomerőműnél folyó munkálatokat. A Tepco szóvivője hangsúlyozta, hogy "enyhén" szennyezett vízről van szó, s leeresztése a tengerbe nem árt az egészségnek. Mintegy 10 ezer tonna ilyen víz tartályokban van, és további 1,5 ezer tonna az ötös és a hatos számú reaktorok alatt.

A megsérült reaktorokban azonban - különösen a kettes számúban - erősen radioaktív víz gyülemlett fel, amelynek radioaktivitása óránként mintegy ezer millisievert. Ez a radioaktív víz akadályozza a kármentesítési munkálatokat a Fukusima-1 atomerőműben, de nem lehet kiszivattyúzni onnan, amíg foglaltak az enyhén szennyezett vízzel teli tartályok, amelyeket most kiürítenek.

Tokió hétfőn azt kérte Oroszországtól, hogy bocsássa rendelkezésére a "Suzuran" nevet viselő speciális hajót, amelyet a radioaktív folyadékok kezelésére fejlesztettek ki. A hajót az orosz atomtengeralattjárók leszerelésénél alkalmazzák, az esetleges nukleáris szennyezések felszámolására.

Közben Edano Jukio japán kormányszóvivő közölte, hogy mégsem sikerült megtalálni az erősen radioaktív víz szivárgásának a forrását a megsérült fukusimai atomerőműben. Szombaton derült fény arra, hogy egy kábelcsatornán át, egy húsz centiméteres lyukon keresztül sugárszennyezett víz jut a tengerbe. Azt feltételezték, hogy a szennyezett víz a kettes reaktorból származik, ezért 13 kilogramm festékporral színezték el a reaktorba táplált hűtővizet. Az elszíneződés azonban nem jelent meg a kábelcsatornából kifolyó vízben, vagyis a korábbi feltételezésekkel ellentétben továbbra sem ismert a szennyezett víz forrása.

A repedést betonnal, majd különleges műanyagporral próbálták betömni, de nem jártak sikerrel. Most egy különleges pajzzsal próbálják elzárni a szivárgást. A Tepco igazgatósága hangsúlyozta, hogy ez néhány napot vesz igénybe.

Az erőmű mérnökei közben vizsgálják, hogy vannak-e még hasonló repedések a március 11-i földrengésben és szökőárban megsérült japán atomerőmű szerkezetében. Edano Jukio vasárnap azt mondta, hogy hónapokon át is folytatódhatnak a szivárgások a megsérült fukusimai atomerőműben, és a körülötte lévő veszélyzónában élők "egy ideig" még nem térhetnek vissza otthonaikba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant az ENSZ egyik repülőgépe Kongóban

Lezuhant az ENSZ egyik repülőgépe leszállás közben hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaság… Tovább olvasom