Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A szovjet radarokat nyugatiakkal használnák az ukránok

Ukrajna - Viktor Juscsenko ukrán elnök rendeletet írt alá a munkácsi és szevasztopoli radarállomások Oroszországgal közös használatának beszüntetéséről - adta hírül a Kommerszant című kijevi napilap a nemzetbiztonsági és védelmi tanács részéről névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva. A lap információi szerint az elnöki rendelet egyebek mellett utasítást ad az állomások modernizálására, hogy a jövőben kereskedelmi célokra is felhasználhassák azokat nyugati partnerekkel együttműködve.
Az orosz törvényhozás még januárban érvénytelenítette az Oroszország és Ukrajna kormányai közötti 1997-es megállapodást a rakétatámadásra figyelmeztető, és a közeli kozmikus térség ellenőrzésére szolgáló rendszer eszközeiről, így a mostani ukrán lépés szakértők szerint nem váratlan. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor a megállapodás felmondása ellenére Oroszország legalábbis az elkövetkező egy évben még nem tudja nélkülözni az ukrajnai radarokat.

Moszkva így jelenleg megvásárolja azok adatait. Korábban az ukrán Nemzeti Űrügynökség nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a radarállomásokra szükség lehet egy európai biztonsági rendszer létrehozásához is. Oroszország ukrajnai nagykövetségén tegnap nem kívánták kommentálni a hírt. Ugyanakkor sajtójelentések még kedden közölték orosz katonák éles kommentárjait arról, hogy megengedhetetlen az állomások esetleges nyugati partnerekkel közös hasznosítása.

Orosz szakértők egyben lehetetlennek nevezték az állomások olyan felújítását, amely után azok megfelelnének az európai követelményeknek. Az orosz sajtó megjegyzi, hogy ezek az állomások kialakításuk miatt nem használhatók fel Oroszország ellen, és szakemberek híján az ukrán fél nem is igen tudja szakszerűen működtetni azokat. A Dnyepr típusú radarokat 1979-ben helyezték üzembe a dél-ukrajnai Szevasztopol és a magyar határ közelében található Munkács közelében a szovjet rakétavédelmi rendszer részeként. A Szovjetunió széthullásakor a berendezéseket ukrán tulajdonnak nyilvánították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfigytiglant kapott a két belga kislány megerőszakolója

Belgium - Életfogytiglanra ítélte egy liege-i bíróság csütörtökön azt a belga férfit, aki a vád… Tovább olvasom