Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A szerbek vízumkényszerét fokozatosan megszüntetné az unió

Németország támogatja a francia javaslatot, hogy tegyék ingyenessé a schengeni beutazási engedélyt a szerbiai polgárok számára. Ám ez csak az első lépés. A Berlinbe látogató Oliver Dulics szerb parlamenti elnök szerint Németország "támogatja Szerbia útját a schengeni fehér lista felé", ami a vízumkényszer teljes feloldását jelenti.
Diplomáciai források szerint az Európai Bizottságban és az Európai Unió szaktestületeiben már a végső simításokat végzik azoknak az intézkedéseknek sorrendjén, amelyek a szerbiai polgárokat sújtó vízumkényszer fokozatos megszüntetését célozzák. E források szerint az EU valamennyi tagjánál megvan a készség, hogy gyorsított eljárással hozzák tető alá a vízum-megállapodást Belgráddal. A határidőket azonban nem hozták nyilvánosságra. Az elemzők szerint az Európa-ellenes, radikális nacionalista erők térhódításának egyik oka éppen az, hogy a végsőkig megnehezített utazási feltételek miatt a szerbiai polgárok el vannak zárva Európától. Ezért a vízumkérdés rendezésének bejelentése a szerbiai választási kampányban közvetett segítséget jelenthet az Európa-párti demokratikus politikai erőknek. Szerbiában egyébként a lakosság töredékének van útlevele - a nagy többség egyszerűen feleslegesnek tartja úti okmányt igényelni -, és azok közül is csak kevesen hagyták el az országot.

Olvasóink írták

  • 2. Józsika 2008. április 23. 20:48
    „Hmmm.. Ahogy egyes balkáni államok fejlődését gazdasági/politikai téren elnézem, szerintem a "szemét" lassan tőlünk fog oda áramlani.”
  • 1. Firpo 2008. április 23. 17:59
    „Ez az. Eddig is jött a Balkán "szemete" erre felé, vízum nélkül most még több mocsok jöhet. Ez nagyon hiányzik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönt kapott az indonéz magánpróféta

Az Indonéziában államvallásként tisztelt iszlám hit semmibe vétele miatt négy éves börtönbüntetésre… Tovább olvasom