Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A szerbek még bizakodnak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülése előtt a szerbiai állami vezetők reményüket fejezték ki kedden, hogy nem ez lesz az utolsó Nem York-i Koszovóról szóló megbeszélés. Vojiszlav Kostunica miniszterelnök külön is találkozik a BT tagországainak vezetőivel, akiktől kérni fogja, hogy ne zárják le a Koszovó státusát rendező kérdést december 19-én.
A megbeszélés előtt a szerb külügyminiszter, Vuk Jeremics kijelentette: kemény vitára számít, de nem hiszi, hogy ezen az ülésen végső döntés születne Koszovó végső státusáról. A szerb köztársasági elnök, Borisz Tadics a külügyminiszterhez és a miniszterelnökhöz hasonlóan azt nyilatkozta, hogy nem számít végső döntésre.

A szerb állami televíziónak nyilatkozva kijelentette: nem vár drámai döntést a szerdai találkozótól, és legalább még egy januári BT-ülésre számít, amelyen erről a kérdésről tárgyalnának. A szerb közvélemény és a politikai vezetés a papíron még Szerbiához tartozó déli tartomány megőrzésének ügyében Oroszországot tartja a legnagyobb szövetségesének. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szerdai találkozó előtt kijelentette: Európa és az Egyesült Államok olyan megoldást próbálnak találni Koszovó státusára, amely nem a törvényeken alapul.

A külügyminiszter szerint még most sem lehetetlen egy kompromisszumos megoldást találni, ezért szerinte folytatni kellene a tárgyalásokat. A megbeszélések folytatását viszont az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Tom Casey hétfő este elvetette. Mint mondta: Marrti Ahtisaari ENSZ különmegbízott értékelésének "szellemében" kell megoldást találni, hiszen Belgrád és Pristina tanúbizonyságot tettek arról, hogy nem tudnak megegyezni.

Koszovóban kedden jelent meg az az újságcikk, amely elveti a szerb és orosz érveket. A pristinai Bota című lap szerint az ENSZ 1244-es határozatában, amelyre Belgrád és Moszkva hivatkozik, amikor Szerbia területi integritásának megőrzéséről beszélnek, csak az előszóba említi. Az előszó pedig nem kötelezi jogilag semmire a dokumentumot aláírókat, írja az albán lap.

A koszovói tárgyalás lehetséges utolsó felvonásaként említette szerdai ENSZ ülést megelőzően, a szerbek és albánok lakta Koszovszka Mitrovicán a szerbek szimpátiatüntetést szerveztek. Mintegy tízezren gyűltek össze, a szerb kormányt támogatva. A felszólalók a tárgyalások folytatását kérték, és újfent elvetették Koszovó függetlenségének ötletét. Az erős rendőri felügyelet mellett megtartott nagygyűlés incidens nélkül ért véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítenének a szigorú abortuszszabályokon

A spanyol kormányfő arra kérte kedden a szocialista pártot, hogy készítse el az abortusztörvény… Tovább olvasom