Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A szerb kormány összetétele a kisebbségi pártokon múlik

A kisebbségi pártok, köztük elsősorban a Magyar Koalíció döntheti el, hogy milyen irányt vesz Szerbia a történelminek kikiáltott májusi választások után. Legalábbis erre lehet következtetni a Demokráciáért és Szabad Választásokért Központ (CeSID) elemzéséből.
A szervezet munkatársa, Marko Blagojevics szerint a kisebbségi pártok összesen tíz mandátumot szerezhetnek a 250 fős szerb törvényhozásban. A pártok elvárásai szerint ez a szám akár 20 is lehet. Figyelembe véve a várhatóan szoros eredményeket - a legutóbbi közvélemény-kutatás teljesen kiegyenlíti a demokraták és a radikálisok választási esélyeit - a kisebbségi mandátumok sorsdöntőek lehetnek.

Az elemző megállapítja, hogy a kisebbségi pártok a Demokrata Párt és a köréje tömörült kisebb pártok programjához állnak közelebb, mivel a demokraták által szorgalmazott uniós csatlakozás szavatolná a kisebbségi jogok megfelelő védelmét. Értékelése szerint a magyar pártok hat mandátumnál többet nem tudnak szerezni (jelenleg három képviselőjük van), mivel Pásztor István az elnökválasztásokon mintegy 90 ezer szavazatot szerzett.

A dél-szerbiai albánok, valamint a romák két pártja nem számíthatnak többre, mint amennyi eddig volt, tehát egy-egy mandátumra, a szandzsáki muzulmánok kettőt is kaphatnak. Ez a tíz képviselői hely azonban döntően befolyásolhatja a koalíció létrehozását.

Készek vagyunk az együttműködésre és részt venni a kormányzásban azokkal a pártokkal, amelyek őszintén síkraszállnak a Vajdaság autonómiájáért, a gazdaság felújításáért és az EU-csatlakozásért, de biztosan nem vállaljuk az együttműködést csak a bársonyszékért - nyilatkozta Pásztor Bálint a VMSZ tisztségviselője a Blic című belgrádi napilapnak. A többi kisebbségi párt is az uniós integráció folytatását szabja feltételül a támogatásért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrostrom, letartóztatás egy riport miatt

A szomáliai rendőrség szabadon engedett öt rádiós újságírót, akiket egy szerdai riport miatt vettek… Tovább olvasom