Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A szerb kisebbségi miniszter egy újvidéki jogász lesz

Szerbia - Az újvidéki Szvetozar Csiplicset, az alkotmánybíróság volt tagját jelölte a Demokrata Párt a szerb kormány emberi jogi és kisebbségi miniszterének. A szerb parlament közben elfogadta a kormányról ás a minisztériumokról szóló törvényt, tehát hétfőn a testület meg is szavazhatja az új kormányt.
A miniszterek névsora egy kivétellel összeállt, ám a listát még nem tették közzé. A vallásügyi minisztérium vezetőjének személyéről nincs még végleges döntés. A vallási közösségek ugyanis ellenezték annak a személynek a jelölését, aki szoros kapcsolatokat ápolt a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párt klerikális keményvonalasaival.

A kisebbségi tárca élére először a szabadkai Oliver Dulic volt házelnököt jelölte volna a Demokrata Párt, végül a horvát nemzetiségű Dulic az ökológiai tárcát kapta. Az volt ugyanis a kisebbségiek, köztük a magyar pártok állásfoglalása is, hogy e tárca vezetőjének a többségi nemzet soraiból kell kikerülnie.

Szvetozar Csiplics
Szvetozar Csiplics

A kormány parlamenti megszavazását lehetővé tevő törvények újdonságokat is tartalmaznak. Az egyik ezek közül a miniszterelnök-helyettesi - az első alelnöki - tisztség bevezetése, amely tisztséget Ivica Dacsics szocialista pártvezetőnek találtak ki. A szocialista párt ugyanis kormányfői posztot követelt magának, ambícióit csak így csillapíthatták. A törvény előirányozza az úgynevezett "arany szavazatot", ami annyit jelent, hogy döntetlen esetében a kormányfő szava lesz a döntő. Ezzel elkerülhető a testület munkájának megbénulása.

A Magyar Koalíció nem vesz részt a kormány munkájában; az indoklás szerint a szocialisták jelenléte miatt. A Nenad Csanak-féle Vajdasági Szociáldemokrata Liga hasonlóképpen döntött. Ugyanakkor mindkét párt támogatja az új kabinetet. A szocialistáknak sem megbocsátani, sem felejteni nem tudó Vuk Draskovics, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke sem akart szerepet vállalni a demokrata-szocialista koalíciós kormányban, de a pártvezetőség leszavazta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a francia diákok feltételezett gyilkosát

Nagy-Britannia - Őrizetbe vettek a Scotland Yard nyomozói egy férfit a két francia diák brutális… Tovább olvasom