Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A szerb államfő az Európa párti erők győzelmét jósolja

Az Európa-párti erők győzelmére számít a szerb államfő. Borisz Tadics azután beszélt erről, hogy feleségével együtt a késő délelőtti órákban leadta szavazatát Belgrádban. A politikus azt mondta, hogy Szerbia sorsfordító szavazás előtt áll, ahol az emberek voksai komoly következménnyel járnak.
"Vagy Európa felé fordulunk, vagy nemet mondunk rá" - értékelte a lehetőségeket a Demokrata Párt (DSz) vezetője. Tadics kiemelte: Koszovó és az Unió kérdését nem lehet különválasztani. "A kettőt együtt kell és lehet megoldani"- hangsúlyozta."Ahogy ma szavazunk, úgy fogunk élni az elkövetkező években, olyan lesz az ország"- vélekedett az államfő.

Hozzátette: arról döntenek a szavazók, hogy folytatódjanak-e a beruházások, hogy nőjenek-e a fizetések, vagy sem. Emlékeztetett arra is, hogy a tavalyi választásokon azért lett tagja a kormánykoalíciónak, hogy Szerbia uniós integrációját elérje. Tadics fontosnak nevezte, hogy új nemzetstratégiát dogozzon ki az új kormány, olyat, amely senkit sem nyom el. Elmondta: ha Szerbia is az Unió tagja lesz, akárcsak szomszédai, akkor az együttélés kérdése is megoldódik.

Jelentős a szerbek száma Boszniában, Horvátországban, Macedóniában, és szintén szerb kisebbség él Koszovóban. Az államfő emellett a megbékélés fontosságát is hangsúlyozta. A reformokról szólva azt mondta, hogy azokat mindenféleképp folytatni kell. A kormányalakítással és koalíciós partnereket firtató kérdésre Tadics azt mondta, ha a DSz szerzi meg a voksok többségét, akkor bárkivel hajlandó az együttműködésről tárgyalni, aki osztja pártja célkitűzéseit.

Ez a kijelentése az elnöknek nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ismét a Vojiszlav Kostunica leköszönő államfő vezette Szerb Demokrata Párttal (DSzSz) alakítson kormányt. Igaz, a miniszterelnök korábban a Koszovóval kapcsolatos nézetkülönbségek miatt írta ki az előrehozott választásokat. Akkor úgy tűnt, hogy Kostunica inkább a szélsőséges Szerb Radikális Párttal (SzRSz) áll egy platformon. A választások közeledtével azonban ismét közeledni kezdett Tadicsékhoz.

Elemzők szerint az egykori szerb, majd jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics szocialistái lehetnek a "királycsinálók" a voksoláson. A Szerb Szocialista Párt (SzPSz) szeretne visszakerülni a politikai elitbe, és szakítani múltjával. Ivica Dacsics pártelnök, miután feleségével és két gyerekével leadta szavazatát Belgrádban azt mondta: a mostani választások lehetőséget adnak a pártnak a visszatérésre.

A szocialisták azt is el szeretnék érni, hogy fölvegyék őket az Európai Szocialista Pártba (PES). Szerbiában vasárnap reggel 7 órától este 8 óráig szavaznak a polgárok, akik a 250 fős törvényhozás képviselőit, az önkormányzatok új tagjait választják meg, illetve a Vajdaságban tartományi parlament választásokat is tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilátástalan a helyzet Mianmarban

Sikerült az AFP egyik riporterének eljutnia a miamari Rangún városából a Nargis ciklon által földdel… Tovább olvasom