Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

A szegényeket felkaroló egyházat akar Ferenc pápa

Szegény egyházat és a szegényekért fellépő egyházat szeretne az új katolikus vezető. Ferenc pápa erről a sajtó munkatársainak szombat délelőtt tartott audienciáján beszélt a Vatikánban.
Az új egyházfő most először szólt arról, hogy miért választotta a Ferenc nevet. A jezsuita Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires eddigi érseke egyértelművé tette, hogy Assisi Szent Ferenc, a szegények szentje után választotta magának ezt a nevet. Assisi Szent Ferenc a béke, a mértékletesség és a szegények szolgálatának jelképe - fogalmazott.

"A szavazás alatt kiváló barátom, Sao Paulo érseke, Claudio Hummes volt mellettem... Amikor a dolgok kezdtek - mint fogalmazott - 'veszélyesre fordulni', ő bíztatott. Amikor aztán én javamra döntött a kétharmad, átölelt, és azt mondta, ne feledkezzek meg a szegényekről" - idézte fel a szerdai megválasztása utáni pillanatokat a pápa. Hozzáfűzte, a szegényekről azonnal Assisi Szent Ferenc, "a szegénység és a béke embere" jutott eszébe.

Jó hangulatot teremtve beszélt arról is, hogy néhány bíboros társa más nevet javasolt, többek közt a VI. Adorjánt a nagy egyházi reformer után és a XV. Kelement a jezsuita rendet elfojtó XIV. Kelemen után.

Beszélt arról is, hogy az utóbbi napokban sok munkája volt, egyúttal köszönetet mondott a sajtónak, amely nélkülözhetetlenné vált a világ eseményeinek megismeréséhez. Több újságírót meg is ölelt. Megsimogatott egy vakvezető labradort, egy világtalan rádiós újságíró kutyakísérőjét. Újságírók százméteres sorban állva vártak a Szent Péter téren arra, hogy bejussanak az audienciára. Olasz tévéadók értesülése szerint 5600 résztvevője lehetett az eseménynek. A meghirdetett program szerint az újságírók nem tehettek fel kérdéseket.

A szentszéki tájékoztatás szerint Ferenc pápa a március 19-i beiktatása előtti napon hazája, Argentína elnökével is találkozik. Az eddigi Buenos Aires-i érsek és Cristina Fernández de Kirchner az utóbbi években többször is nyilvános összetűzésbe került, a jezsuita bíboros nyíltan bírálta Kirchnert liberális intézkedéseiért, többek közt az azonos neműek házasságkötésének támogatása és az ingyenes fogamzásgátlók miatt.

A Vatikán szombaton közlemény útján tudatta, Ferenc pápa március 23-án ellátogat Castel Gandolfóba, ahol zárt ajtók mögött találkozik elődjével, XVI. Benedek pápával, aki február 28-án mondott le hivataláról. Az egyházi állam történelminek nevezte az előd és utód találkozóját, hiszen hat évszázada XVI. Benedek volt az első, aki leköszönt tisztségéről. XVI. Benedek korábban jelezte, hogy a bizalmas vatikáni iratok kiszivárogtatásának, az úgynevezett Vatileaks-botránynak a dokumentumait át fogja adja utódjának.

A Vatikán szombaton bejelentette, hogy az új pápa egyelőre nem változtat a kúria személyi összetételén. A tájékoztatás szerint Ferenc pápa időt akar hagyni az elmélkedésre, az imára, a beszélgetésekre, ezért csak később dönt a posztok betöltéséről.

Olvasóink írták

 • 10. sx486 2013. március 17. 20:33
  „(9. Loich) A szentírás nem egyértelmű az átlagos ember számára!
  Messiás kell aki elhozza a jobb jövőt.
  Te ...Hiszel benne?”
 • 9. Loich 2013. március 17. 20:02
  „tudok róla mint azt írtam is " Írja a Biblia, de a Bhagawad Ghíta és a többi Írás "”
 • 8. sx486 2013. március 17. 17:44
  „(7.Loich) A világon nemcsak a biblia létezik!... !”
 • 7. Loich 2013. március 17. 15:31
  „Egyébként hiszek. Istenben. Mivel ő egyháztól függetlenül jelen van. bennem, benned, mindenkiben. Őbenne élünk, mozgunk és vagyunk. Írja a Biblia, de a Bhagawad Ghíta és a többi Írás.Az hogy mi az egyház szerepe az életünkben, ehhez is olvasni kell. Az egyház nyilván létezni fog amikor én már nem. Sok érdek fűződik ehhez, nagyon sok.. Hogy miért nem kérek egyetlen egyházból sem? Azért mert olvastam. Eléggé sokat. Kellett is ahhoz, hogy összeálljon a kép. Nem bántok én senkit, csupán a szubjektíve véleményem az egyházakrol és tevékenységükről nem pozitív. Ennyi”
 • 6. Bagoly11 2013. március 17. 14:40
  „Sajnos rengeteg dolga,lesz az új PÁPÁNAK,sok erőt és kitartást kívánok hozzá.
  3.Loich azért mert te nem hiszel semmiben csak sajnálni tudlak.A kijelentésedre csak annyit bolond lukbol-bolond szél fúj.”
 • 5. sx486 2013. március 17. 14:22
  „(4.Dr.Lang) Van akibe nem fér bele a tudás, mert olyan kicsi az a hely.”
 • 4. Dr.Lang 2013. március 17. 14:01
  „3. Loich
  Ennek ellenere az egyhaz akkor is letezni fog, amikor te mar reg nem. Addig nyugodtan olvass es tanulj... rad fer.”
 • 3. Loich 2013. március 17. 11:34
  „Pápaság, katolikusok, felesleges intézményrendszer, demagógia a köbön”
 • 2. sx486 2013. március 17. 08:17
  „(1.acsali)"Á" dehogy ad a szegényeknek, és maga issza meg.”
 • 1. acsali 2013. március 17. 07:58
  „Bezáratja a pannonhalmi bencés borgazdaságot, vagy a szegényekkel minden évben megitatja az összes nedűt?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek tüntettek Tunéziában az ellenzéki politikus meggyilkolása utáni 40. napon

Ezrek tüntettek Tuniszban szombaton a Sokri Belaid ellenzéki politikus meggyilkolása utáni 40.… Tovább olvasom