Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A szállítási szerződések betartására szólít fel Merkel

A szállítási szerződések betartására és az ezzel kapcsolatos jogbiztonságra szólította fel Oroszországot Angela Merkel német kancellár kedden.
A Moszkva és Minszk közötti vita következményeként az orosz kőolajszállítások szüneteltetése Németországot is erősen sújtja, különös tekintettel arra, hogy az ország olajszükségleteinek csaknem negyven százalékát orosz készletekből fedezi, s e készletek tekintélyes mennyisége a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkezik. Ez indította Merkel kancellárt arra, hogy televíziós nyilatkozatában rendkívül határozott hangon sürgesse Moszkvát szerződéses kötelezettségeinek betartására.

Hasonló felhívást intézett a kancellár asszony Fehéroroszországhoz is, hangoztatva, hogy mindez a tranzitországokra is vonatkozik. Angela Merkel utalt arra, hogy a kérdést szóba kívánja hozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tervezett moszkvai találkozóján, amelyre január harmadik harmadában kerül sor.

Hangsúlyozta egyúttal: az Európai Unió soros elnökeként – a történtek nyomán – még határozottabban törekszik majd arra, hogy az unió az energiaszállítások vonatkozásában együttműködési megállapodást kössön Moszkvával.

A német kancellár kijelentette, hogy az orosz olajszállítások szüneteltetése miatt Németország energiaellátása nem került veszélybe. Ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozta: a blokád egyértelműen bizonyítja, hogy Németország nem függhet egyoldalúan egy energiaszállítótól.

A kialakult válságot Merkel felhasználta arra is, hogy megerősítse korábbi álláspontját, amelynek lényege, hogy – mint fogalmazott – szükség van „az energiaforrások átfogó és kiegyensúlyozott diverzifikálására". Ezzel összefüggésben megismételte, hogy kancellárként és a konzervatív CDU elnökeként ellenzi az atomenergia felhasználásáról való lemondást, amit – elsősorban a szociáldemokraták nyomására – tartalmaz a nagykoalíciós kabinet hivatalba lépésekor elfogadott kormányprogram is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexbotrány a cseh huszita egyházban

Hatalmas botrány tört ki a csehországi huszita egyházban. Kiderült, hogy az egyház prágai püspöke… Tovább olvasom