Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A spanyol király rendreutasította a nagyszájú venezuelai eln

Miért nem fogod be a szádat? - kiáltott rá János Károly spanyol király a venezuelai elnökre, Hugo Chávezre az iberoamerikai országok csúcstalálkozóján szombaton Chilében. János Károly azt követően ragadtatta magát a diplomáciában meglehetősen szokatlan fordulatra, hogy Chavez fasisztának nevezte Jose Maria Aznar korábbi konzervatív spanyol miniszterelnököt.
A spanyol és portugál nyelvű országok 17. csúcsértekezletén a spanyol küldöttségből János Károly király és a José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő találkozott Chavezzel. A kirohanásairól és botrányos szövegeiről ismert venezuelai elnök egyszer csak elkezdte fasisztázni Jose Maria Aznart, aki 1996 és 2004 között Spanyolország miniszterelnöke volt. A jelenlegi kormányfő, Zapatero hiába figyelmeztette az egyre jobban belelendülő Chavezt, a venezuelai elnök nem hagyta abba Aznar szapulását. Erre a láthatóan türelmét vesztett János Károly odafordult hozzá, és rárivallt, hogy miért nem fogja be már a száját. Chavezt ez sem hatotta meg, és folytatta tirádáit kedvenc ellensége, az Egyesült Államok, illetve a venezuelai katolikus egyház és a pápa ellen. Előadta kedvelt összeesküvés-elméletét is, amely szerint Amerikai és Európa közösen akarta merényletben megölni őt 2002-ben. Amikor Daniel Ortega nicaraguai elnök szólásra emelkedett Chavez védelmében, a spanyol küldöttség, élén a feldúlt János Károllyal kiviharzott a konferenciáról.

Aznar a Néppárt színeiben lett miniszterelnök. A párt elődje (Népszövetség) Franco halála után jött létre, első vezetői között többen voltak olyanok, akik korábban a a fasiszta Falange párt tagjai vagy szimpatizánsai voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prodi: Olaszországban nincs idegengyűlölet

A közrendre veszélyt jelentő bevándorlók gyorsított eljárásban történő kiutasítása nem a román… Tovább olvasom