Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A román kormány lemondását követeli az ellenzék

A román kormány lemondását követeli az ellenzék, miután az alkotmánybíróság részben az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a kabinet és a parlament által jóváhagyott takarékossági csomagtervet.

Az alkotmánybíróság pénteken úgy foglalt állást, hogy nem csökkenthetőek 15 százalékkal a nyugdíjak, viszont a közalkalmazotti béreket le lehet faragni 25 százalékkal.

Victor Ponta, a legnagyobb ellenzéki alakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette, hogy "az alkotmánybírósági döntés megerősítette, hogy az Emil Boc vezette kormány megbukott", és kilátásba helyezte, hogy már júniusban újabb bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, ha Traian Basescu államfő nem cseréli le a mostani kabinetet. Az ellenzéki pártok már júniusban is benyújtottak a parlamentben a kormány megbuktatására irányuló bizalmatlansági indítványt, miután a kabinet a parlamenti vita megkerülését lehetővé tevő, úgynevezett felelősségvállalási eljárással terjesztette a törvényhozói testület elé a megszorító intézkedéscsomagot. Akkor nyolc szavazaton múlott, hogy a Boc-kormány a hivatalában maradhatott.

Ponta felszólította Basescut, hogy váltsa le a kormányfőt, vagy kérje a lemondását, hiszen - mint mondta - 0,01 százalék esélye sincs a Boc-kormánynak, hogy kivezesse Romániát a gazdasági válságból. Ponta szerint az államfőnek valamennyi párttal és a civil szférával közösen kell keresnie most megoldást a gazdasági helyzet javítása érdekében.

Szintén pénteken több száz közalkalmazott és nyugdíjas tüntetett a román elnöki hivatal előtt a tervezett bér- és nyugdíjcsökkentések ellen. A tiltakozást az alkotmánybírósági döntés megszületése előtt tartották. A tiltakozók megpróbáltak behatolni az elnöki hivatalba, de a rendfenntartó erők sikeresen megakadályozták kísérletüket.

Az alkotmánybírósági döntés azért fontos, hiszen a takarékossági csomag sikeres alkalmazásától függ, hogy Románia megkapja-e a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a soron következő, 850 millió eurós hitelrészletet. Románia tavaly márciusban kötött az IMF szervezésében 20 milliárd euró értékű nemzetközi hitelmegállapodást. Az alkotmánybírósági döntést követően Emil Boc bejelentette, hogy kormánya új, alternatív intézkedéscsomagot készít, amelynek tartalma egyelőre nem ismert. Kormányzati források és elemzők egybehangzó véleménye szerint azonban a kabinet nem tudja elkerülni az áfa, valamint az szja és a társasági adó egységesen 16 százalékos szintjének megemelését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tökéletesen konzerválódott 112 éves hajóroncsot találtak a Michigan-tóban

Tökéletesen konzerválódott 112 éves hajóroncsra bukkantak a Michigan-tóban. A 300 lábas fából… Tovább olvasom