Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

A pozsonyi Új Szó a magyar kormány politikájáról

Széllel szemben cím alatt közölt kommentárt hétfőn a magyar kormány politikájáról az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

"Magyarország hihetetlen ellenszélben kezdi meg januárban az európai uniós elnökségét. A Ferihegyre vezető út kátyúit betömték, a gödöllői kastélyt felújították, a testes, zamatos magyar borokat ugyan már kiválasztották, azonban az Orbán-kormány azzal már nem törődik, hogy a sajátságos, túlhabzó `forradalma´ lassan mindenütt kiveri a biztosítékot" - olvasható a kommentárban.

A szerző megemlíti Magyarország két hitelminősítő intézet általi besorolásának lerontását, s megjegyzi: Ha ez így megy tovább, akkor jövőre déli szomszédunk a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív sávba esik vissza, ami tragikus lehet a forint árfolyamára, a magyar állampapírokra és egyáltalán, az ország nemzetközi megítélésére nézve. Arról nem is szólva, hogy egyetlen olyan ország sem akadt még eddig, amely a spekulatív kategóriából töltötte volna be az unió soros elnöki posztját.

"Ennyit a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által fémjelzett `nem tankönyv ízű, nem ortodox´ gazdaságpolitika elfogadottságáról" - jegyzi meg Sidó H. Zoltán.

Rámutat: a jövő évre szóló magyar állami költségvetés megfelel ugyan az uniós elvárásoknak, de "a kritériumokat csak olyan áron tudták teljesíteni, hogy felélik a második nyugdíjpillér megtakarításait és a gazdaság növekedését megbéklyózó extraadókat vetettek ki több fontos ágazatra.

Szerinte "a polgárok nem könnyezik meg a durván megadóztatott bankokat vagy energiaszolgáltatókat, azonban a zsebkendő azonnal előkerül, ha meglátják, hogy a svájci frankért tartósan 220 forintot kell adni".

"A Nemzetközi Valutaalap képviselőire ajtót rácsapó, a hitelminősítők munkáját kigúnyoló, az Európai Unió Magyarországra vonatkozó gazdasági prognózisait megkérdőjelező, magát hetyke szabadságharcos huszárként magyar úton vágtató Orbán-kormány legutóbb a médiatörvény elfogadásával újabb frontot nyitott" - írja a lap.

A médiatörvényt ért kritika "nagyon kínos, amit ugyan a szájjárató Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő képes volna rettenetes panelszöveggel megmagyarázni, de minek, és főleg kinek" - áll az újságban.

"Lassan már ott tartunk, hogy mind többen megkérdőjelezik Budapest alkalmasságát a féléves uniós elnökségi poszt betöltésére. Ilyenkor persze jönnek az összeesküvés-elméletek barkácsolói, mondván, a liberálisok, a szocialisták, a nemzetközi tőke képviselői és egyéb gyökértelenek, a `magyar rögvalóságtól´ elszakadók keltik csak a fülkeforradalmat fennen hirdető Orbán-kormány rossz hírét.

Pedig dehogy. A realitásérzékét a parlamenti kétharmad birtokában egyre inkább elveszítő, a hatalom mámorától kótyagossá váló, akarnok Fidesz-csapatban keresendő a hiba. A külvilág csupán tükröt tart a Fidesz és annak teljhatalmú vezére, Orbán Viktor elé.

Ha abba legalább egyszer őszintén belenéznének, és a mostani riasztó valóságot egybevetnék az egykori, a rendszerváltás idején még vonzó, szerethető önmagukkal, akkor talán felriadnának, és tekernének egy nagyot a kormányon. Így viszont, tartva a jelenlegi irányvonalat alattomos szirtekkel, zátonyokkal teli vizekre vezetik a jobb sorsra érdemes Magyarországot" - zárja írását az Új Szó.

Olvasóink írták

 • 8. annobon 2010. december 28. 12:42
  „"Arról nem is szólva, hogy egyetlen olyan ország sem akadt még eddig, amely a spekulatív kategóriából töltötte volna be az unió soros elnöki posztját."

  Minden csúfság megesik egyszer... :)”
 • 7. meir 2010. december 28. 03:40
  „6-os!
  azert gondolom se apad,se anyad nem vonult utcara mert a kommonistak alatt ingyen tanulhatott felso oktatasban is!
  jaaaa!-hogy az termeszetes volt? nem hinnem!!
  mennyibe is kerult egy kilo kenyer akkoriban? 3,60 Ft/Kg!!
  most?? mennyi is?
  akkor meg mirol is nyervogsz??
  a nepnek volt munkaja!!Mindenkinek kivetel nelkul!! a szot udulokben szinte ingyen nyaralhattak csaladostol!!
  vajon hanyan vonultak az utcara azt kovetelve hogy dragabb legyen?,”
 • 6. Dirac 2010. december 27. 15:56
  „3. hozzászólás blaze 2010.12.27. 14:30

  Ez egy természetes folyamat volt (evolúció, mondhatnánk így is), a kivonult megszállók által itt felejtett kollaboránsok politikai alakulatai szépen eltűnnek a süllyesztőben, hogy miért? Mert nincsenek társadalmi gyökereik, természetellenesek, nem sokára szerencsére elérjük azt az kort, amikor a vörös szegfű már csak rossz emlék lesz..”
 • 5. Dirac 2010. december 27. 15:39
  „Sidó inkább a szlovákiai állapotokkal foglalkozzon, például, hogy a köztévé vezetése letiltja a magyar szerkesztőség vitaműsorát. Miről is beszélünk ? Vagy azzal, hogy ott médiatörvény nélkül is politikailag elfogult vitaműsorokat közvetítenek.”
 • 4. meir 2010. december 27. 15:24
  „Ajjjveeeee!
  na kerem!! ez mar nagy-nagy szegyen hogy a kulfoldi Magyar lapok is ilyen velemennyel vannak arrol ami Magyarorszagon keszul!!”
 • 3. blaze 2010. december 27. 14:30
  „"az mindenkinek jó volt" :D
  Nyilván a következő választáson azért buktak el, mert annyira jó volt, hogy az emberek már kis rosszat is akartak maguknak... :D”
 • 2. annobon 2010. december 27. 14:03
  „1-hez:"A Horn-kormány is kétharmados többséggel "kormányzott", akkor az mindenkinek jó volt..." Igen ám, de volt egy "apró" különbség az akkori és a mostani kétharmad között. Idézem:

  "A Horn-kormány Magyarország rendszerváltás utáni harmadik kormánya volt, mely két párt, az MSZP és az SZDSZ koalíciójából jött létre. A koalíció az Országgyűlésben kétharmados többséggel rendelkezett, önként vállalta azonban, hogy a kétharmados törvényeket csak az ellenzékkel való konszenzus megléte esetén módosítja."”
 • 1. Cloeon_dipterum 2010. december 27. 13:19
  „A hitelminősítő intézetek közel se függetlenek. Érdekcsoportokat szolgálnak ki. Szavuknak nem sok az igazság tartalma.
  A Horn-kormány is kétharmados többséggel "kormányzott", akkor az mindenkinek jó volt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszországi robbanás egy olajfinomító szivattyúállomásán, több áldozat

Robbanás történt egy oroszországi olajfinomító szivattyúállomásán Szibéria keleti részében, öt kínai… Tovább olvasom