Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A Pentagon elítélte az észak-koreai támadást

Az amerikai védelmi minisztérium kedden elítélte azt a tüzérségi támadást, amelyet Észak-Korea egy dél-koreai sziget ellen hajtott végre, de szóvivője révén jelezte: korainak tartja még arról tárgyalni, hogy milyen katonai lépésekkel rettenthetné el az Egyesült Államok a kommunista rezsimet egy újabb csapástól.

"Pillanatnyilag ez még túl korai lenne. (A támadás) néhány órával ezelőtt történt, így azt mondanám, hogy pillanatnyilag még semmit sem mérlegelünk" - jelentette ki Dave Lapan ezredes, a Pentagon szóvivője. - "Még mindig elemezzük a helyzetet és tárgyalunk a szövetségeseinkkel. De nem mondanám, hogy bármit is kezdeményeztünk volna az incidens következtében."
Észak-Korea kedden több tucat tüzérségi lövedéket lőtt ki a déli Jonpjong szigetre, ami az egyik legsúlyosabb incidens a koreai háborút 1953-ban lezáró tűzszünet után. Phenjan és Szöul azóta sem kötött békeszerződést. Idén egy déli hadihajó elsüllyesztése váltott ki konfliktust, a hajón 46 tengerész halt meg. A Koreai-félszigeten mintegy 28 ezer amerikai katona állomásozik.
Barack Obama amerikai elnököt kedden hajnalban Tom Donillon nemzetbiztonsági tanácsadó ébresztette fel az észak-koreai támadás hírével. A Fehér Ház "háborús akciójának" leállítására szólította fel Észak-Koreát, Dél-Koreát pedig biztosította az ország védelme, valamint "a térség békéjének és stabilitásának biztosítása" melletti elkötelezettségéről.
Az észak-koreai támadást azzal párhuzamosan hajtották végre, hogy a napokban egy amerikai diplomáciai küldöttség járja körbe Szöult, Tokiót és Pekinget, hogy a lehetséges válaszlépésekről egyeztessen, miután a hétvégén fény derült arra, hogy Phenjan mintegy kétezer új urándúsítót állított üzembe.
"Nem tudom, a phenjani egy rendkívül kiszámíthatatlan kormány, amely olyan dolgokat cselekszik, amelyeket a racionalitás világában lehetetlen megjósolni" - nyilatkozott Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője az MSNBC televíziónak, amikor az északi támadás lehetséges okairól kérdezték.
"Nehéz lenne a meglévőkön kívül újabb szankciókat róni Észak-Koreára. Ez a rezsim eltökélt abban, hogy megkerülje a büntető intézkedéseket és hogy ne tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek" - mondta Morrell a várható ellenlépésekkel kapcsolatban.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. november 25. 06:09
    „Amerikában nincs mivel foglalkozni? Ja, hogy a kolera járványt nemképes a pentagon megfékezni? Csak a háborúskodáshoz ért? Talán ők robbantották ki ismét,hogy tudják verni a nyálukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea megtámadta Dél-Koreát: égnek a házak, sok a sebesült

Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden egy dél-koreai szigetet, több tucat lövedék csapódott be, a déliek viszonozták a támadást. Oroszország közbelép. Tovább olvasom