Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A pazarló tagországok ellen: Merkel sürgeti az EU-alapszerződés módosítását

Angela Merkel, német kancellár fel akarja gyorsítani az Európai Unió alapszerződésének módosítását, szeretné, ha a 27 tagállam már jövő év végig jóváhagyná a változtatásokat.
Angela Merkel, német kancellár fel akarja gyorsítani az Európai Unió alapszerződésének módosítását, szeretné, ha a 27 tagállam már jövő év végig jóváhagyná a változtatásokat. Német kormánykörökből szerzett értesülései alapján a Reuters hírügynökség azt írta vasárnap, hogy a német kormány szerint az EU-nak jogot kellene kapnia a beavatkozásra a nemzeti költségvetésekbe, ha az euroövezet stabilitása forog kockán, például úgy, hogy az Európai Bíróság érvényteleníthetné a nem megfelelőnek minősített költségvetést.

Angela Merkel kancellár októberben megszerezte az EU beleegyezését ahhoz, hogy szó lehet az EU legutóbb nyolcéves tárgyalási küzdelem után módosított alapszerződése, a Lisszaboni Szerződés átgondolására, azért, hogy állandó eszközrendszert lehessen teremteni válságok kezelésére. Az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy megbízást kapott, hogy decemberben jelentse a tanácsnak, milyen korlátozott változtatási javaslatoknak van esélyük. Az eredeti menetrend szerint a tagállamoknak 2012 közepéig kellene jóváhagyniuk a módosításokat.

Most azonban - a Reuters tudomása szerint - a német kormány már jövő tavaszra szeretné konkrétan és készen látni a szavazásra fölteendő a javaslatokat. "A kormány sürgeti az (alap)szerződés olyan, korlátozott módosítását, amely nagyobb ráhatást tenne lehetővé a költségvetési szabályokat és a vállalt kötelezettségeket megszegő országokra. Az egésznek működésre késznek kellene lennie jövő év végére" - idézett egy meg nem nevezett bennfentest a hírügynökség.

A nehézség az, hogy jó néhány EU-tagország ódzkodik az amúgy is keserves belpolitikai vajúdások árán megszületett Lisszaboni Szerződés megváltoztatásától, főleg, mert újabb népszavazásokat kellene rendezni, mások pedig úgy vélik, a pazarló tagországok ellen szerződésmódosítás nélkül is föl lehet lépni szigorúbban.

Az EU illetékes intézményei októberben már jóváhagyták a túlzottdeficit-eljárás megszigorítását és a túlzott egyensúlytalansági eljárás bevezetését, ez azonban csak mélyebb vizsgálódást és javaslattevést tesz lehetővé a brüsszeli bizottság számára a nemzeti költségvetések kidolgozásakor, illetve megerősíti és automatikusabbá teszi a pénzbüntetések kiszabását azokra az országokra, amelyek megsértik a GDP-arányosan 3 százalékos deficitszabályt és a 60 százalékos kormányzatiadósság-határt.
(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszországnak külső segítségre lesz szüksége

Olaszországnak a kormány élén bekövetkezett váltás ellenére is minden bizonnyal külső pénzügyi… Tovább olvasom