Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

A papság üdvözli a pápa riói üzeneteit, de vannak kételyek

A fiatal papok támogatják a Ferenc pápa által hirdetett katolikus egyházi megújhodást: kivinnék az utcára, az emberek közé a vallás ügyét.
A fiatal papok támogatják a Ferenc pápa által hirdetett katolikus egyházi megújhodást: kivinnék az utcára, az emberek közé a vallás ügyét, de gondot okozhat a papság csökkenő száma - derült ki a reakciókból.

A Rio de Janeiró-i Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő hívők, a papság és vallásszakértők is egységesen értelmezték Ferenc pápa riói üzeneteit: a katolikus egyháznak újult erőre van szüksége és ki kell lépnie a templomok falai közül, hogy az emberek közt elvegyülve hirdessék az igét. Csak ezáltal lehet növelni az egyház modern társadalmakban betöltött szerepét.

Az óriási médiafigyelemmel kísért, a helyszínen is fiatal hívők milliói által követett egyházfői látogatás során - amely Ferenc pápa első nemzetközi útja volt - azonban sokakban felmerült a kérdés: hogyan lehet megvalósítani az egyházfő iránymutatásait egy olyan egyházban, amelynek egyebek között komoly kihívást okoz, hogy nincs elegendő pap, a hívők száma pedig csökken.

"A papság feladata az, hogy kimenjen az utcára és hirdesse, minél több ember felé terjessze a szent igéket. De vannak, akik erre nem képesek és inkább a templomok falain belül maradnak" - fejtegette egy fiatal lengyel papnövendék, aki azt is hozzátette: szükség van utcai akciókra, amik felkelthetik akár azon fiatalok érdeklődését is, akiket nem foglalkoztat a vallás.

Az ecuadori püspöki konferencia főtitkára feltette a kérdést: a komoly mértékben összezsugorodott egyházközösség vajon képes lehet-e arra, hogy az utcákon tömegeket szólítson meg.

A katolikus egyház súlya az utóbbi évtizedekben csökkent a hagyományosan katolikus Brazíliában, továbbá Európában és az Egyesült Államokban is. Vatikáni statisztikai adatok szerint a világ katolikus egyházközösségeinek egynegyedében nincs állandó pap. Brazíliában - ahol a világ legnagyobb létszámú katolikus közösségét jegyzik - az 1980-as évektől napjainkig 89 százalékról 65 százalékra csökkent a katolikus vallást követők aránya. A dél-amerikai országban a vallási megújhodást hirdető pünkösdista-evangelista egyházak, az Egyesült Államokban pedig a vallási "megagyülekezetek" hódítottak teret, Európában pedig sokan egyszerűen nem követnek semmilyen vallást.

Egyes hívők szerint a Ferenc által javasolt változások inkább a papság hozzáállását és módszereit tekintve jelentenek újdonságot, tartalmilag kevésbé. A pápa nem feszegetett olyan, a katolikus egyházközösségen belül és azon kívül is érzékeny témákat, mint a fogamzásgátlás, az abortusz, vagy a papi nőtlenség. Kivételt jelentett a pápa Rióból Róma felé tartó repülőúton tett megjegyzése, amelyben arra utalt: nem ítélné el a meleg papokat szexuális orientációjuk miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz pusztított az orosz állami televízióban

Tűz pusztított kedden este az orosz közszolgálati televízió területén, Moszkva északi részén. Tovább olvasom