Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A pápa találkozott Raúl Castróval

XVI. Benedek pápa találkozott kedden Raúl Castro kubai elnökkel a kommunista rezsim központjában, a havannai Forradalmi Palotában.
XVI. Benedek pápa találkozott kedden Raúl Castro kubai elnökkel a kommunista rezsim központjában, a havannai Forradalmi Palotában, ennek végeztével nem nyilatkoztak a sajtónak. Fidel Castro nem volt ugyan jelen a találkozón, de kedd este - a kormány honlapja szerint - bejelentette, hogy szerdán "boldogan" találkozik a katolikus egyházfővel.

XVI. Benedek kubai látogatásának második napja. Fotó:MTI/EPA (galéria)

Az előzetes bejelentések alapján a megbeszélésen az egyház és a kubai állam kapcsolatáról lehetett szó. A pápa és Castro kevesebb mint egy óra múltán megjelentek a palota előtti Forradalmi téren, hogy üdvözöljék az újságírókat. Castro a Kuba védőszentjének számító Virgen de la Caridad del Cobre másfél méteres szobrát ajándékozta az egyházfőnek, XVI. Benedek pedig Ptolemaiosz Geographiájának egy másolatát adta ajándékba a kubai vezetőnek. Federico Lombardi szentszéki szóvivő később közölte: a találkozón XVI. Benedek azt kérte Castrótól, hogy a katolikus egyház felé tett gesztusként nyilvánítsa ünnepnappá nagypénteket.

XVI. Benedek kubai látogatásának második napja. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Az egyházfő és Castro megbeszélésével párhuzamosan beszélt egymással Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) és José Ramón Machado Ventura kubai alelnök. Részt vett a találkozón Dominique Mamberti vatikáni "külügyminiszter" is. Ezen a megbeszélésen kényes témákról eshetett szó: a politikai foglyokról, a Kuba elleni amerikai büntetőintézkedésekről és a katolikus egyház kubai szociális szerepének kiszélesítéséről.

Hugo Chávez venezuelai elnök, aki sugárkezelésen vesz részt Kubában, üdvözölte a pápa látogatását, de cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint találkozni fog vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svédország a legpénztelenebb a világon: bealkonyul a rablóknak

Svédország a világ legpénztelenebbje - legalábbis a készpénzt tekintve: a kifizetéseknek immár… Tovább olvasom