Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A pápa megérkezett Spanyolországba

Megérkezett XVI. Benedek pápa szombaton a északnyugat-spanyolországi Santiago de Compostela zarándokvárosba, ahol hívők ezrei várták a Szentatyát.

A katolikus egyházfőt a város repülőterén Fülöp trónörökös herceg és hitvese, Letizia üdvözölte. A város XII. században épült székháza előtti téren sokan már péntek délután óta, az éjszakát a szabad ég alatt töltve, vártak arra, hogy megpillanthassák a pápát.

A katolikus egyházfő kétnapos látogatást tesz az ibériai országban, amelynek lakosai többségében mélyen vallásosak ugyan, de az utóbbi időben egyre több jel mutat arra, hogy a spanyol társadalom mindinkább elvilágiasodik.

A pápa az őt Spanyolországba szállító repülőgépen újságírók előtt bírálta azokat a szerinte agresszív egyházellenes jelenségeket, amelyek Spanyolországban mindinkább erőre kapnak. Úgy vélte: ez a folyamat a múlt század harmincas éveinek a Spanyolországát idézi, amikor az egyház szenvedett az erőszakcselekményektől, és a spanyolok a gyenge demokráciából polgárháborúba sodródtak.

Közölte: arra készül, hogy egy új vatikáni intézményt hoz létre azzal a feladattal, hogy felvegye a küzdelmet az elvilágiasodás világméretűvé vált tendenciájával.

A pápa útjának egyik kiemelt célja, hogy felélessze a hit tüzét a spanyolokban - vált ismertté korábban a Vatikánban.

XVI. Benedek az őt ujjongva fogadó tömeg előtt arra kérte Spanyolországot és Európát is, hogy újból erősítse meg a kereszténység gyökereit. "Felszólítom Spanyolországot és Európát, hogy az ember igaz hitére alapozva építse a jelent, és tervezze meg a jövőt, és nem csak az emberek anyagi jólétéért legyen felelősek, hanem erkölcsi, szellemi és vallási szükségleteinek a kielégítéséért is" - fogalmazott a pápa.

A pápa mindazonáltal nem tett említést a José Luis Rodríguez Zapatero vezette spanyol kormány által kezdeményezett szociális reformokról, amelyek magukba foglalták az egyneműek házasságának engedélyezését 2005-ben és a művi vetélésre jogosultak körének kiszélesítését 2010-ben. Mindezek lépések a Vatikán erélyes tiltakozását váltották ki.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. november 07. 06:44
    „Neki több esze van mint a spanyol kormányfőnek? Ő nem Afganisztánba ment áldásokat osztogatni.Pedig ott nagyobb szükség lenne rá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadult a fogságból egy elrabolt szingapúri hajó kínai legénysége

Kiszabadult a fogságból egy nyáron elrabolt szingapúri hajó 19 fős kínai legénysége - közölte… Tovább olvasom