Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

A pápa elfogadta a libanoni egyházfő lemondását

XVI. Benedek pápa vasárnap elfogadta a libanoni maronita keresztény egyház élén álló pátriárka, Naszrallah Butrosz Szeif bíboros lemondását - jelentette az I-media vallási hírekre szakosodott ügynökség.

A pápa a lemondási szándékot jóváhagyó levelében méltatta a 90 éves bíboros olthatatlan békevágyát. A maronita főpap 1986-ban került a libanoni keresztények egyházának az élére. Főpapi teendőinek ellátása mellett jelentős belpolitikai szerepet is vállalt Libanonban, ahol a valaha nagy befolyással rendelkező keresztények a libanoni polgárháború (1975-1990) nyomán meggyengültek.

2000-ben az ő felszólítására bontakozott ki a szíriai gyámkodás visszaszorítását célzó mozgalom, amelynek hatására 2005-ben az utolsó szíriai katona is elhagyta Libanont. Ő volt a maroniták 76. pátriárkája azóta, hogy a több mint 1500 éve Szent Maron megalapította az egyházat. Utódjáról a mintegy 40 püspököt számláló szinódus dönt, amelynek egy hónapon belül össze kell ülnie. A jelölt nevét végleges jóváhagyásra a pápa elé terjesztik. A pápa egyébként pénteken fogadta a Vatikánban a maronita pátriárkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia és az olaj - Több tényező enyhíti az olajsokkot

A líbiai felkelés okozta olajársokk érződik majd a globális gazdasági növekedésen és az infláción,… Tovább olvasom