Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

A pápa az egyház iránti hűségre biztatja a Szentszék jövendő diplomatáit

A pápa és az egyház iránti hűség fontosságára hívta fel a Szentszék jövendő diplomatáinak figyelmét hétfőn Rómában XVI. Benedek.
A katolikus egyházfő a Pápai Egyházi Akadémia hallgatói előtt mondott beszédében nagy hangsúlyt helyezett a lojalitásra, amelyet szerinte a Római Kúria hivatalnokainak és a világ különböző tájain működő pápai külképviseletek dolgozóinak szem előtt kell tartaniuk. XVI. Benedek ennek a hűségnek az isteni eredetéről beszélt. "Isten hűsége a mi hűségünk kulcsa és egyben forrása" - hangsúlyozta a szentatya, aki úgy vélekedett: ez a hűség hatja át azt a különleges viszonyt is, amely a pápát közvetlen munkatársaihoz fűzi mind a Római Kúria hivatalaiban, mind az egyházi nunciatúrákon.

A pápa szerint nem holmi "vak hűségről" van szó, hanem olyanról, amely a hit "természetfeletti ajándéka". Ez érvényes minden hívőre, minden lelkipásztorra, különösen azokra, akik munkakapcsolatban állnak a pápával, s ez a kötelék idővel szeretetteljes kapcsolattá, belső bizalommá válik. Az egyházfő szerint tehát ez a fajta hűség nagy felelősséget jelent azok számára, akik a Szentszék kötelékében szolgálnak. A Pápai Egyházi Akadémia a Szentszék diplomáciai–államigazgatási posztgraduális intézetének számít.

A teológiai és kánonjogi diploma mellett a hallgatók a kétéves kurzus során a nemzetközi kapcsolatok és a diplomácia tárgykörében szereznek végzettséget. Az intézet adja a pápai diplomácia utánpótlását, valamint a Római Kúria funkcionáriusainak jó részét. A hírügynökségek azért tartották figyelemreméltónak, hogy XVI. Benedek éppen ennek az intézménynek a hallgatói előtt beszélt a hűség fontosságáról, mert az elmúlt hónapokban a Vatikán kiszivárogtatási botrány középpontjába került. Ismeretlenek ugyanis bizalmas szentszéki iratokat adtak át az olasz médiának, köztük XVI. Benedekhez intézett leveleket és faxokat, valamint tárgyalási javaslatokat. Egyes dokumentumok a Vatikánban tapasztalható állítólagos korrupcióról, kontár irányításról, a szentszéki megrendeléseknél alkalmazott nepotizmusról és a Vatikán bankjának nevezett IOR vezetésében meglévő széthúzásról szólnak. Egyelőre csak a pápa komornyikját tartóztatták le, s most azt vizsgálják, hogy a kiszivárogtatási botrányban volt-e részük egyházi személyeknek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perel az élő adásban verekedő görög neonáci politikus

Iliasz Kazidiarisz pártszóvivő azt állítja, hogy vitatársai "provokálták őt". Tovább olvasom