Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

A nyugat az EU kezébe tenné Koszovó sorsát, az oroszok nem

Oroszország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ENSZ döntsön Koszovó sorsáról. A többi európai küldött viszont úgy vélekedik, hogy Oroszország minden törekvésüket blokkolja, így a Biztonsági Tanács képtelen lesz kompromisszumos megoldást találni az ügyben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán tárgyaltak az ügyről, de eredménytelenül.
A tárgyalás előremutató volt, de eredménytelen - közölte az orosz ENSZ-nagykövet a szerdai ülés után. Bármilyen, az ENSZ testületein kívüli megegyezés elfogadhatatlan Oroszország számára - tette hozzá Vitalij Csurkin. Az amerikai és a nyugat-európai diplomáciai képviseletek ezzel szemben úgy látják, a Biztonsági Tanács nem fog tudni megyezni Koszovó státuszáról, ezért a szerb választások után az Európai Unió elé kell vinni az ügyet. A zárt ajtók mögött folyt tárgyaláson Vojislav Kostunica szerb kormányfő kijelentette, nem fogja elismerni a nemzetközi ellenőrzés alatt álló térség függetlenségét. Szerinte az ENSZ Biztonsági Tanácsa szembe megy a demokratikus Szerbia akaratával, de még a saját alapokmányával is, amennyiben a nemzetközileg elismert országhatárokat kívánná átrajzolni, és leszakítaná Szerbia területének 15 százalékát. Fatmir Sejdiu koszovói tartományi elnök a függetlenségről szóló határozat elfogadásását sürgette.

A csaknem húsz éve tartó bizonytalanság miatt a térséget mellőzik a befektetők és a nemzetközi pénzintézetek, Koszovót gazdaságilag hátrányosan érinti az elhúzúdó státuszvita - figyelmeztette a döntéshozókat. Az amerikai ENSZ-nagykövet, Zalmay Khalilizad úgy véli, hogy a 99-es ENSZ-határozat alapján Koszovó teljes jogot formálhat függetlensége kikiáltására. A jelenlegi status quo fenntartása nem csak Koszovó, de a térség és Európa biztonságát is fenyegetné - tette hozzá. Mindazonáltal Koszovó függetlensége szerinte nem teremtene precedenst más országok, kisebbségek számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákiai melegszervezet bírálja a Fico-kabinetet

Bírálatot fogalmazott meg a Robert Fico vezette szlovák kormány ellen egy homoszexuálisok jogait… Tovább olvasom