Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A norvég tömeggyilkos mentora: ˝Unalmas, mint egy bolti eladó˝

A Fjordman (fjordok embere) nevű blogger, Anders Behring Breivik kedvenc szerzője pénteken elhatárolódott "tanítványától", és minősítése szerint olyan unalmas személyiség a tömeggyilkos, mint egy bolti eladó.
Első nyilvános megszólalásában, a Verdens Gang (VG) című norvég bulvárlapnak adott interjúban Fjordman első ízben lépett ki a névtelenségből a július 22-i mészárlás óta, hogy elhatárolódjon Behring Breiviktől, aki őt „kedvenc kortárs szerzőjeként" emlegette a gyilkosságok előtt közzétett 1500 oldalas manifesztumában.

A 36 éves blogger - valódi nevén Peder Jensen – elmondta: 2009 és 2010 között több elektronikus levelet kapott Behring Breiviktől, akivel azonban nem volt hajlandó találkozni.

„Nem tudom, miért kérte ezt tőlem, de elutasítottam. Nem azért, mintha erőszakot emlegetett volna, de az volt a benyomásom, hogy olyan unalmas, mint egy bolti eladó" –mondta a blogger.

Egy levegővel teli lufira gondoltam, amikor a leveleit olvastam - tette hozzá.

Fjordman, akiről Behring Breivik a leghosszabban írt a manifesztumában, ellenzi „Eurábiát". Ezt a fogalmat szélsőséges csoportok használják a muzulmán befolyás alá kerülendő Európára. „Az iszlám a legkardcsörtetőbb vallás". „Miért nem lehet a mérsékelt muzulmánokra támaszkodni? „A muzulmánok nemierőszak-hulláma Svédországban", "Iszlamizálás és gyávaság Skandináviában" – egyebek között ilyen címei voltak a Fjordman blogjára feltett üzeneteknek.

„Sohasem láttam, hogy bárki megtámadott volna valakit amiatt, amit írtam" – válaszolta arra kérdésre a blogger, hogy sajnálja-e némelyik írását. „És több százezren vannak világszerte, akik olvasták, amit írtam" – tette hozzá.

A VG-nek adott interjúban Peder Jensen közölte: nem hisz a tömeggyilkos által a nyomozók előtt emlegetett „sejtek" létezéséről. „Azt hiszem, túlságosan hiú ahhoz, hogy együttműködjön bárkivel is" – vélte.

A magát a muzulmán invázió ellen háborút folytató keresztes lovagként bemutató Behring Breivik azt mondta, hogy ő követte el a július 22-i kettős támadást, amelyben 77-en haltak meg Oslo központjában és Utoya szigetén, a kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborában.

Jensen, aki jelenleg egy fogyatékkal élőkkel foglalkozó segélyközpont munkatársa, és korábban szülővárosa, a nyugat-norvégiai Aalesund kórházának pszichiátriai osztályán dolgozott, úgy döntött, illegalitásba vonul, mert félt, hogy gyűlölet tárgya lesz.

A norvég bulvárlap úgy tudja, hogy Jensent csütörtökön kihallgatta a rendőrség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz áll a házhoz Szlovákiában: 439 millió euró osztalékokból

Mintegy 439,1 millió eurós bevételre tesz szert az idén az osztalékokból a szlovák államkassza. Tovább olvasom