Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

A nemzetközi sajtó a forrongó arab világról

A szombati nemzetközi sajtó a forrongó arab világban zajló folyamatokat elemezve igyekszik választ találni arra a kérdésre, hogy milyen kiút kínálkozik a Líbiában és Szíriában kialakult bonyolult helyzetből.

A The Guardian című baloldali liberális brit napilap szerint Szíria esetében - ahol a nyugtalanság már nem csak a rezsim, hanem annak ingadozó vezetője, Bassár el-Aszad elnök ellen is irányul - az a fő kérdés, hogy sikerül-e az államfőt távozásra kényszeríteni, mint történt ez Tunéziában és Egyiptomban. "A nyugati országok számára a fő kérdés inkább az, hogy mit kíván meg saját érdekük, és valóban kívánatos-e számukra Aszad távozása? A ki nem mondott válasz többnyire: nem" - állapítja meg a brit lap.

A Nyezaviszimaja Gazeta című liberális orosz napilap a vallási szélsőségesség erősödésére számít Líbiában. A lap kommentárja szerint a Nyugat keze meg van kötve, és senki sem tudja garantálni, hogy a líbiai felkelőknek szállított modern fegyverek ne jussanak az al-Kaidához vagy az iszlamistákhoz. "Ha a felkelők győznek, jelenlegi vezetőiket nagyon gyorsan a süllyesztőbe kell küldeniük. Különben azzal kell számolni, hogy a vallási fanatikusok megerősödnek" - írta a lap.

Az Il Messaggero című konzervatív római napilap szerint a líbiai háború holtpontra jutott, és az észak-afrikai országban jelenleg minden megtörténhet.... Görögország, Oroszország és Marokkó felajánlotta, hogy közvetítene a konfliktus politikai megoldásának mihamarabbi megtalálása céljából. "Továbbra is munkálkodnak mindkét fronton, a katonain és a diplomáciain egyaránt, miközben a jelek szerint a diplomáciai front teret nyer".

A Le Monde című független francia lap a francia külpolitika új dinamikáját emeli ki Észak-Afrikában. A diplomácia alapvetően szavak és gesztusok dolga - írja. Alain Juppé (a külügyminisztériumba történt) visszatérése óta mindkettőt alkalmazza, hogy a Franciaország és az arab világ közötti rossz kapcsolatokat "újrafényezze". A francia-arab kapcsolatok azóta megerősödtek, Juppé nyilvánvalóan prioritássá tette meg őket. Mégis, ezek a kapcsolatok még nem eléggé szilárdultak meg. Nem kerülte el senki figyelmét, hogy tunéziai látogatásakor a francia külügyminiszter mellett egyetlen hivatalos tunéziai tényező sem szólalt meg - írta a francia újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sisi hajkoronáit állítják ki Bécsben

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, vagyis Sisi frizuráinak szentel kiállítást a bécsi… Tovább olvasom