Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A németek is aláírták a lisszaboni szerződést

Elhárult az akadály a lisszaboni szerződés németországi ratifikációja útjából.

Aláírta a német köztársasági elnök az Európai Unió reformszerződésének ratifikációjához szükséges kiegészítő törvényeket - közölte szerdán Horst Köhler hivatalának szóvivője. Ezzel elhárult az akadály a lisszaboni szerződés németországi ratifikációja útjából.

A kiegészítő jogszabályokat csütörtökön teszik közzé a hivatalos közlönyben, és az államfő pénteken aláírja a lisszaboni szerződés ratifikációs okmányát, amelyet aztán hivatalosan letétbe helyezhetnek Rómában.

A kiegészítő törvényeket az alsó- és a felsőház nyáron gyorsított eljárásban fogadta el. Minderre azért volt szükség, mert a német alkotmánybíróság június végén a parlament jogainak kiterjesztéséhez kötötte az uniós reformszerződés ratifikációját.

A kiegészítő jogszabályok értelmében a kormánynak haladéktalanul és minden részletre kiterjedően tájékoztatnia kell a törvényhozás mindkét házát az uniós politikával kapcsolatos fejleményekről, és minden vonatkozó dokumentumot át kell adnia a képviselőknek. A kormány ugyanakkor a parlament véleményétől függetlenül, szabadon cselekedhet az európai politikai színtéren.

A lisszaboni szerződés életbe lépéséhez mind a 27 tagállam megerősítése szükséges. Írországban, Csehországban és Lengyelországban még nem zárult le a ratifikációs folyamat.

Olvasóink írták

  • 2. LiamDevlin 2009. szeptember 25. 01:20
    „az írek nem fogják ebben biztos lehetsz...
    bár igazából nem is tudom,hogy miről beszélsz..
    na mindegy..”
  • 1. info2009* 2009. szeptember 23. 12:59
    „Marcsak az irek es a csehek tudjak megszabaditani az europai nepet a totalis diktaturatol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romário a futball után politikai pályára lépett

A veterán brazil labdarúgó, Romário csatlakozott a Brazil Szocialista Párthoz (PSB), azt azonban… Tovább olvasom