Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A német államfő elutasította egy RAF-terrorista kegyelmi kérvényét

Elutasította a német államfő hétfőn egy volt RAF-terrorista, Birgit Hogefeld második kegyelmi kérvényét.

A hírhedt Vörös Hadsereg Frakció elnevezésű szélsőbaloldali terrorista szervezet tagját egy Németországban állomásozó amerikai katona meggyilkolásáért, továbbá a frankfurti amerikai légitámaszpont ellen 1985-ben végrehajtott merényletben való bűnrészességéért ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre.

Horst Köhler az üggyel kapcsolatos állásfoglalások tanulmányozása, illetve a Hogefelddel folytatott személyes beszélgetés után döntött a kegyelmi kérvény elutasításáról.

Az államfő a volt terrorista korábbi kegyelmi kérvényét - 2007-ben - már elutasította. Hogefeld így legkorábban 2011 júniusában - 18 évi büntetés letöltése után - szabadulhat. Az 53 éves Hogefeld 1993 óta ül megszakítás nélkül börtönben. Közben állítólag elhatárolódott a terrorizmustól, magatartása kifogástalan, és a cellában távoktatás keretében egyetemet végzett.

A Vörös Hadsereg Frakció 1971 és 1993 között legkevesebb harminc embert gyilkolt meg Németországban, köztük közismert politikai és gazdasági személyiségeket.

2008 decemberében - 26 évi börtön után - került szabadlábra Christian Klar, a RAF több rendbeli gyilkosság miatt többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt tagja. Az egykori terrorista a szervezet minden más tagjánál hosszabb időt töltött börtönben. 1985-ben ítélték életfogytiglanra kilencszeres gyilkosság miatt, majd 1992-ben újabb ítéletet hoztak ellene.

Szabadon engedése mélyen megosztotta a német közvéleményt, mert Klar semmilyen megbánást nem mutatott, és a merényletek részleteire vonatkozó ismereteit sem volt hajlandó megosztani az igazságszolgáltatással. Korábbi kegyelmi kérvényét Köhler ugyancsak elutasította

2007-ben huszonegy évi raboskodás után nyerte vissza szabadságát Eva Haule, a terrorszervezet harmadik generációjának egyik volt vezetője. Az illetékes frankfurti bíróság úgy ítélte meg, hogy már nem jelent veszélyt a társadalomra. Előzőleg Haule kijelentette, hogy a fegyveres harcot többé nem tekinti alkalmas eszköznek politikai célok elérésére.

Birgit Hogefeld a szélsőbaloldali RAF egyetlen olyan volt tagja, aki még börtönben ül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soha nem látott külföldi befektetési kedv

Márciusban soha nem látott lendülettel vitték pénzüket a külföldi befektetők az Egyesült Államokba:… Tovább olvasom