Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

A NATO főtitkára az egységről és a biztonságról

Az egység és a biztonság fontosságát hangsúlyozta a bukaresti NATO csúcstalálkozó megnyitóján a szövetség főtitkára. Jaap de Hoop Scheffer a megbeszélések kezdete előtt azt mondta: bővülni fog a szervezet. Albánia és Horvátország biztosan meghívót kap a csatlakozásra, Macedónia fölvétele még kétséges.
A NATO-főtitkár fontosnak nevezte a béke és stabilitás megteremtését Afganisztánban és Koszovóban. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a többnemzetiségű és fejlődőképes Koszovó megteremtéséhez szeretnének hozzájárulni. Scheffer fontosnak nevezte, hogy a NATO szorosabbra fűzze partnerségét a tömbön kívüli országokkal. Első helyen említette Ukrajnát és Oroszországot.

A csúcson résztvevő állam- és kormányfők a bővítésen és a partnerségi programon kívül az energiabiztonságról, valamint a számítógépes bűnözésről is tárgyalnak majd. Scheffer úgy vélte, hogy az elmúlt években a nemzetközi biztonság és együttműködés fő motorja a NATO lett. Hozzátette: a szövetség meg tud felelni új szerepének is. "Sűrű a programunk, ez is jelzi, hogy mennyire fontos szervezet a NATO"- tette hozzá Jaap de Hoop Scheffer.

A házigazda, Traian Basescu román államfő a csúcstalálkozót megnyító köszöntőjében fontosnak nevezte a szövetség további bővítését, valamint azt, hogy a közös értékeket valló országok fűzzék szorosabbra kapcsolatukat. Hozzátette: a NATO-nak választ kell adnia a biztonsági kihívásokra is. A NATO-csúcstalálkozó jelenleg zárt ajtók mögött folyik Bukarestben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NATO ellen demonstráltak Bukarestben

Szerda késő délután több tucat NATO-ellenes tüntetőt tartóztattak le a román fővárosban. Helyi… Tovább olvasom