Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A NASA egy nappal meghosszabbította a Discovery útját

Egy adatátviteli antenna működésében bekövetkezett üzemzavar miatt egy nappal meghosszabbította a Discovery űrrepülőgép küldetését a NASA.
Az amerikai űrkutatási hivatal pénteken hozta meg ezt a döntést, miután a szakemberek alaposan kielemezték a meghibásodás nyomán kialakult helyzetet.

Az antenna ugyanis nem a biztonsági szabályzatban előírt időben, még a Nemzetközi Űrállomás elérése előtt, repülés közben küldte haza azokat az adatokat, amelyeket kielemezve a mérnökök megállapíthatják: az űrsikló hővédő pajzsa nem sérült meg olyan mértékben, amely veszélyeztetné visszatérését.

Végül azoknak a szakembereknek az érvelése kerekedett felül, akik azt javasolták, hogy az űrhajósok szánjanak még egy napot a hővédő pajzs átvizsgálására. Így a megváltoztatott menetrend szerint a Discovery április 19-én tér vissza a Földre.

A Columbia űrrepülőgép katasztrófáját 2003 februárjában az okozta, hogy az indításkor az űreszköz külső üzemanyag-tartályáról leszakadt egy hőszigetelő-darab, amely rést ütött a hővédő pajzson.

Amikor a Columbia visszatérőben belépett a Föld sűrű légkörébe, a résen keresztül a súrlódás okozta felforrósodás miatt akkora mennyiségű magas hőmérsékletű levegő áramlott az űrrepülőgép belsejébe, hogy az űrsikló felrobbant.

Hét űrhajós veszett oda. Azóta a NASA szigorú biztonsági követelményei alapján a lehető legalaposabban át kell vizsgálni az űrrepülőgépek külső burkát, és csak akkor kaphatnak leszállási engedélyt, ha aggodalomra okot adó sérülés nem keletkezett a hővédő pajzson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirgizisztán - Bakijev kiürítette az államkincstárt

A megbuktatott kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev és rokonai menekülésük előtt kiürítették az… Tovább olvasom