Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

A muzulmánokkal alakít koalíciót a VMSZ a szerb parlamentben

A szerb parlamentbe bejutott Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői a dél-szerbiai muzulmánokkal alkottak szerdán törvényhozási frakciót.
A VMSZ 3 és a Lista a Szandzsákért 2 képviselője épp hogy elég a képviselőcsoport megalakításához, amire azért volt szükség, mert sok – például a felszólalások rendjével, a bizottsági tagsággal, törvény előterjesztésével kapcsolatos – parlamenti jogosítvány csak frakciókat illet meg, amelyeknek legalább 5 képviselőből kell állniuk.

A szerb parlament egyik sajátossága, hogy ezek a törvényhozási szervek bárkikből összeállhatnak – ez történt most is a két külön listát állító párt esetében. Ugyancsak szokatlan az, hogy a választók szavaznak ugyan, de nem tudják, kikre.

A listát állító pártok szuverén joga ugyanis, hogy elosszák a megszerzett parlamenti helyeket. A VMSZ-ből így a 250-es jelöltlista 15., 32. és 157. helyezettje – Varga László és Pásztor Bálint jogász, mindketten a vajdasági magyarok kisebbségi önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői, illetve Galgó Ferenczi Andrea közgazdász – került be a parlamentbe.

Rajtuk kívül még két magyar származású honatya ül majd a Skupstina széksoraiban: az adai Tóth Tamás, aki a Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt képviselője, s a nagykikindai Kismárton Ottó, aki a szélsőségesen nacionalistának tekintett, Vojislav Seseljt elnökének tudó Szerb Radikális Pártot eddig a vajdasági tartományi parlamentben képviselte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iránba menekült Muktada asz-Szadr

A hírt először az amerikai ABC televíziós csatorna jelentette, amely szerint a radikális iraki síita… Tovább olvasom