Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

A muzulmánok a böjt megtörését ünneplik

Az íd al-fitret, a böjt megtörését ünnepelték világszerte a muzulmánok vasárnap.

A hatóságok éberen figyeltek a H1N1 vírus terjedésére, mindenekelőtt a Mekkából visszatérő zarándokok esetében.

A muzulmán országokban a lakosok többsége nagy családi ünnepséget tartott az íd al-fitr tiszteletére. Egyesek - így az irakiak és a marokkóiak - hétfőig folytatják a böjtöt.

A böjti hónap elejét és végét a Hold sarlójának megfigyelésével határozzák meg, s az időpontok felekezetenként, sőt országonként is változhatnak.

Az ünnep alkalmából Hamid Karzai leköszönő afgán elnök a békére szólította fel a tálibokat.

Barack Obama amerikai elnök jókívánságait fejezte ki a muzulmánoknak.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei a böjt megtörésének ünnepét használta fel arra, hogy Izraelnek támadjon, az "iszlám nemzetet emésztő, romboló cionista rák" ellen kirohanva.

A Közel-Keleten azonban a vasárnap inkább az ünnepi összejövetelek, mintsem a politikai nézetek ünnepe volt.

Bagdadban számos család ünnepelt a város legnagyobb parkjában a kora őszi nap sugarait élvezve. Hasonló jelenetek zajlottak Libanonban: Bejrút tengerparti utcáján - mint rendesen - a cukrászdák ontották a süteményeket.

Az algériai fővárosban nyugodt volt a légkör, sok algíri a szülőfalujában ünnepelt. A szaúdi fővárosban, Rijádban számos program, így esti tűzijáték jelezte az ünnepet.

Azonban az ünnepi hangulatban sem feledkeztek meg a hatóságok az új influenzáról.

A 80 milliós Egyiptomban, az arab világ legnépesebb országában, ahol eddig közel 900 H1N1 fertőzést észleltek, a híveket felkérték, hogy inkább otthonukban imádkozzanak, mint a zsúfolt mecsetekben. A kairói repülőtéren a Szaúd-Arábiából visszatérő zarándokok (néhány nap alatt mintegy 115 ezer ember) szigorú ellenőrzés alatt állt. Az iskolák a járvány elkerülése érdekében október 3-ig zárva tartanak.

Jordániában a vallási vezetők és a sajtó felszólították a lakosságot, kerüljék az ölelkezést.

A Közel-Keleten kívül is megindult az ünnep alkalmából a "népvándorlás": Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában (több mint 200 millió lakos) vonatok, repülők, autóbuszok és kompok szállítottak mintegy 30 millió embert a családjukhoz. A hatóságok több épületben hőérzékelőket szereltek fel a lázas betegek kiszűrésére.

Franciaországban, ahol az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az influenza gyorsabban terjed, mint Európa többi részén, más újítást alkalmaztak: a párizsi nagymecsetben tartott ceremóniát élőben közvetítette a France 2 közszolgálati televízió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélte az EU az újabb iráni holokauszt-tagadást

Elítélte az Európai Unió vasárnap, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök ismét tagadta a… Tovább olvasom