Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

A moldvai csángómagyarok nagyobb odafigyelést várnak a magyarság képviselőitől

A moldvai csángómagyarok nagyobb odafigyelést várnak a magyarság képviselői részéről, azt panaszolják, hogy az anyanyelv oktatásán kívül semmilyen más területen nem tudtak előrelépni - mondta a Krónikának adott interjújában Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke.

Az erdélyi napilap csütörtöki számában a tisztségviselő egyetért a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) által indított oktatási programban részt vevő pedagógusokkal, akik szerint míg az anyanyelv tanítása területén előrelépés történt az utóbbi két évtizedben, más területen a csángóság megrekedt az 1989 előtti szinten. Nem jutott előre például a civil társadalom kialakítása, gazdasági életének fellendítése, az ifjúságnak vagy az időseknek szánt programok beindítása terén.

"Jómagam is próbáltam pályázati lehetőségeket ismertetni a magukat magyarnak valló cégvezetőkkel, de mivel minden az önrész előteremtésénél kezdődik, kisvállalkozóink eleve kudarcra vannak ítélve" - mondva az elnök. Úgy látja azonban, hogy nemcsak pénzre, emberi anyagra is szükség van. Azoknak a csángó értelmiségieknek, akik Erdélyben vagy Magyarországon tanulnak, és évekig csak vendégként érkeznek a Csángóföldre, szinte lehetetlen újra beilleszkedniük - mondja.
Solomon Adrián nem tagadja, hogy a moldvai csángók kapnak segítséget a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusaitól. "De nagyobb odafigyelést várnánk el az RMDSZ politikusai részéről. Például olyat, amilyenben választások előtt szoktak részesíteni. Az idők során többször is megfogalmazódott bennem, hogy egyes vezetőink valóban csak négyévente vállalnak fel minket" - hangsúlyozta az MCSMSZ elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Szó: Egy terület-körbevizelő gesztus a révkomáromi Trianon-emléktábla

Egy "terület-körbevizelő gesztusnak" minősíti az Új Szó Fico és Slota Trianon-emléktábla elhelyezését. Tovább olvasom