Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

A moldovai elnök áttörésre számít az orosz kapcsolatokban

Áttörésre számít a moldovai kormányfő Moszkva és Chisinau kapcsolataiban. Vlad Filat hétfőn kezdődött hivatalos látogatásán elsősorban az orosz fölgáz árának csökkentéséről kíván tárgyalni az orosz fővárosban, de a Moszkva által támogatott Dnyeszter menti terület helyzetének rendezésről időszerűtlennek tartja a megbeszéléseket vendéglátóival.
Filat három évvel ezelőtti hivatalba lépése óta - hivatalos látogatás keretében - először folytat kétoldalú megbeszéléseket orosz állami vezetőkkel. A moldovai miniszterelnök előbb Dmitrij Medvegyev kormányfővel, majd Vlagyimir Putyin államfővel tárgyal. Az orosz elnök utoljára 2003-ban fogadott moldovai vezetőt Vladimir Voronin akkori államfő személyében.

Filat látogatása során nem írnak alá megállapodásokat, de a miniszterelnök abban a reményben érkezett Moszkvába, hogy megállapodást érnek el egy sor, megoldandó kérdésben - nyilatkozta még Chisinauban Filat a Kommerszant című orosz napilapnak.

Moldova jóval olcsóbban, vagyis - mint Filat fogalmazott - kereskedelmi áron szeretne vásárolni földgázt Moszkvától, és hosszú távú, legalább öt évre szóló szállítási szerződést szeretne kötni Oroszországgal. Jelenleg ezer köbméterenként 400 dolláros áron kapja a gázt. Emellett súlyos teher a Dnyeszter menti terület 3,5 milliárd dolláros adóssága. Ennyivel tartozik az orosz földgázért a szakadár terület.

A moldovai miniszterelnök a Szabadság Rádiónak kijelentette: a Moldovai Köztársaság számára elengedhetetlenek a nagyon jó kapcsolatok minden szomszédjával, így az Orosz Föderációval, ami nem ellentétes hazája európai integrációs törekvéseivel.

Filat azért is kényszerült ennek hangsúlyozására, mert a Romániával egyesülés hívei ismét felvonulásra készülnek Chisinauban. "Moldovának minden korábbinál jobban szüksége van stabilitásra, hogy csatlakozhasson az európai családhoz" - hangoztatta.

Moldovában erőteljesebbé vált az oroszellenesség is. Júliusban, több mint húsz évvel a köztársaság Szovjetunióból való kiválása után, betiltották a kommunista jelképek használatát.

A Kommerszantnak nyilatkozva a moldovai miniszterelnök korainak tartotta, hogy bármilyen konkrét megoldási modellről tárgyaljanak a Moldovától 1991-ben egyoldalúan elszakadt Dnyeszter menti terület státusának rendezésére vonatkozóan. Szerinte működőképes megoldásra van szükség, amelyet a tárgyalási folyamat minden résztvevője támogatni tud. A felek egymás iránti bizalmát kell erősíteni. Szabad mozgásra, gazdasági kapcsolatokra van szükség Moldova két, egymástól elszakított része között.

A 4163 négyzetkilométer kiterjedésű Dnyeszter menti terület Moldova keleti, szakadár határvidéke, amelyet Sztálin vont össze az 1940-ben Romániától elcsatolt Moldovával. A terület 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét a 90 százalékban románajkúak lakta Moldovai Köztársaságtól. Az ezt követő háborúban gyakorlatilag kikerült annak ellenőrzése alól. A területen orosz csapatok állomásoznak.

Chisinau azt követeli, hogy az orosz békefenntartókat vonják ki a Dnyeszter menti területről. Moszkva addig erre nem hajlandó, amíg szerinte nem oldódik meg a Dnyeszter-mellék problémája, de azt követően egy ENSZ-misszió keretében továbbra is ott állomásoztatná békefenntartóit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köddé vált a kínai alelnök

Szeptember elseje óta nem mutatkozott nyilvánosan Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök, az… Tovább olvasom