Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A marihuána ünnepe több tízezer egyetemistával

Több mint tízezer embert várnak vasárnap az amerikai Colorado Egyetemen az idén sokadszorra megrendezett marihuána ünnepre, ahol a szokásoknak megfelelően délután négy óra húsz perckor egyszerre gyújtanak rá egy füves cigire. Nézze meg videóinkat.
A cannabis legalizációjáért küzdő szervezetek szerint világszerte több millió ember ünnepli április huszadikán a marihuána-ünnepnapot azzal, hogy rágyújtanak egy cigire. Kanadában és az Egyesült Államokban a marihuána orvosi felhasználását vagy teljes legalizációját követelő szervezetek április huszadikán több nagyszabású rendezvényt is tartanak már évek óta.Ezeken több ezren gyűlnek össze, hogy együtt hódoljanak a kábítószer élvezetének, így tiltakozva a szerintük értelmetlen tiltás ellen, illetve - ahogy egy kanadai szervező 2007-ben elmondta - "ünnepelni és bulizni egy jót". Az egyik leginkább ismert és legnagyobbnak számító ilyen összejövetelt a Colorado Egyetemen tartják, az egyetemi újság információi szerint 2001 óta.

Van, ahol így beszélik meg a füvezés problémáját. Rendőrök, politikusok és aktivisták közös kávézása.
Van, ahol így beszélik meg a füvezés problémáját. Rendőrök, politikusok és aktivisták közös kávézása.


Míg az elején csak pár százan jelent meg, idén már több mint tízezer embert vár az eseményre a cannabis legalizációjáért küzdő NORML, köszönhetően annak is, hogy idén hétvégére esik április huszadika. Az egyetemi rendőrség szóvivője jelezte, hogy készülnek az eseményre, de a tervezett taktikáról nem számolt be. A korábbi években az ünneplésre kinézett rét körbekerítésével, illetve az öntözőrendszer bekapcsolásával próbálták elijeszteni az embereket - sikertelenül.A rendőrségi szóvivő ugyanakkor hozzátette: mivel egyértelműen nem tudnak annyi rendőrt mozgósítani amennyi a megjelenő tömeghez mérhető, nem fognak mindenkit megbüntetni kábítószer birtoklás miatt. Április huszadika (4/20) az utóbbi években vált a marihuána ünnepnapjává: a dátumot a fűre használt kód, a 4-20 (azaz négy-húsz) után választották.

A 4-20 kifejezés a cannabis kultúrával foglalkozó High Times magazin szerint egy kaliforniai középiskola diákjaitól származik, akik a hetvenes években az iskola után délután négy óra húsz perckor találkoztak, hogy együtt elszívjanak egy füves cigit. Később egymás közt a fűre utaló kódként kezdték el használni az időpontot, majd a kifejezés az internet segítségével a nyolcvanas és kilencvenes években terjedt el az egész világon.

Olvasóink írták

 • 17. nobody 2008. április 21. 16:37
  „Hűha! pan.cser, hogy te mekkora egy h*lye vagy!!! Miről beszélsz??? Tudod egyáltalán, miről beszélsz? "Az alkoholt fogyasztó Európa jutott a legmesszebre kulturálisan"???? "a tömény segített a hideget elviselni"??? (elviselni igen, aztán felhigult az emberek vére a töménytől és megfagytak...) Ja, és próbáltad már egyszer is? Akkor meg mit szólsz bele?????”
 • 16. pan.cser 2008. április 21. 08:02
  „Tessék hatott a marihuanás propaganda, vagy csak azok írnak akik remegnek egy kis anyagért. A "kodek.p" egy szavát sem hiszem, sz..t élsz normális életet, úgy ahogy a többi drogot követelő félh...e sem aki ide is csak belőve irogat. Költözzetek Indiába, a Dekkánra, ott szívhattok szabadon, közben esznek a tetvek! Szép jövő várna rátok boldogan beszíva, legyek, élősdiek, p....k között rongyokban fetrengve.”
 • 15. thaibox 2008. április 21. 03:53
  „Konkrétan szerintem mindenki úgy vágja haza magát ahogy neki jól esik,ez még nem baj! Csinálják, oké!
  A baj ott kezdődik,ha vkire rádumálják és rákattan, a dolognak ez a része az amit nem tudok elfogadni, és elítélem! Ha akasz piálni bemész a boltba megveszed és piálsz, ha nem akarsz, mert úgy gondolod,hogy az neked nem jön be, akkor nem mész be és nem veszel! Ugyan ezt kéne a marihuánával is, nem? Ha akarsz szívi bemész megveszed, szívsz, ha úgy érzed,hogy neked nem kell nem mész be,nem szívsz! Ilyen egyszerű lenne ez! De ne tukmálják, nyomják rá vkire, mert az gusztustalan, mindenk döntse el maga, mindenféle külső hatás nélkül!
  Tök egyszerű lenne!”
 • 14. Csodabimbó 2008. április 21. 00:22
  „kodek.p,
  Olvasva Téged és pan.cser-t nem kérdés, h ki az értelmesebb. Igen, legalizálva lesz, mert más út nincsen. Az embereknek joguk van dolgokhoz és egy pan.cser féle frusztrált pártkatonákat toborzó nem fogja meggátolni ebben őket. Ő csak kötekedni tud, értelmes gondolatokkal meggyőzni minket, azt kevésbé, de a börtönöket azt töltené :) Én már letettem a lantot, mint sokan mások, de őszintén szólva kicsit töketlennek tartom azokat a fiatalokat, akik még annyira sem csibészek, h legalább kipróbálják a füvet, ami sztem jelenleg messze a legerősebb közösségépítő erő, de ezt hiába mondod egy kugli fejűnek, akiről minden lepattan és csak a saját összeesküvés elméleteiben hisz :)”
 • 13. pont én 2008. április 20. 21:21
  „A marihuánától még soha senki nem halt meg , de az alkoholtól már annál többen! Szerintem azok ne ítáljék ezt el akik még nem próbálták! Ha nem próbálták akkor azt se tudják hogy mit fikáznak állandóan! Szerintem ezen nagyon is érdemes lenne elgondolkodni”
 • 12. olvasó** 2008. április 20. 20:56
  „kodek.p Igen..igen..igen.A hozzászólásodat olvasva nem hinném,hogy egy alkoholista,vagy egy igazán kemény drogos hasonlókat írhatna magáról. Lehet kulturáltan is hódolni a mások szerint annyira káros "drognak" és jó lenne,ha mielőtt hozzászólnának a hozzá nem értők kicsit körülnéznének a környezetükben. Tessék mondani kedves okos hozzászólók.... olvasott valaki arról,hogy halált okozott a marihuána? Na és arról,hogy hány ember hal meg naponta máj és tüdőrákban...?”
 • 11. kodek.p 2008. április 20. 20:09
  „Látom mindenki átugorja a hozzászólásomat, csak azért, hogy fújhassa amit hallott másoktól. Szar olyannal vitatkozni, aki bevallottan, néha elszív egy spanglit, mindeközben rendezett körülmények között éli kispolgári életét, boldog párkapcsolatban él /nem azonos neművel, ha én nem hozom ezt fel, ti úgyis megtennétek/, dolgozik, imád színházba járni és hisz Istenben - és nem jár drogos bulikba, nem fekszik eszméletlenül egy sikátorban hétvégenként, a szüleihez meg azért jár haza kéthetente hétvégenként vidékre, mert szereti őket és nem a tévéjüket akarja ellopni, hogy "anyagot" vegyen belőle.”
 • 10. pan.cser 2008. április 20. 19:48
  „Az "öregrutin" szív az biztos. A cikket elítélő stílusban kellett volna írni, úgy ahogy az helyes. A téma nem vicc, ha rajtam állna néhány börtönt megtöltenék a cannabis rajongókkal meg azokkal akik szimpatizálnak vele. A nyugati civilizáció így rothad szét, majd jön az iszlám, ott majd lesznek erkölcsök. Tért is hódít világszerte, a dekadens, füves, szex-, és élvhajhász túlérett nyugati civilizáció meg olyan mint egy túlérett, romlásnak indult nagy tök.”
 • 9. öregrutin 2008. április 20. 19:26
  „a mai fiatalok 80%-a füvezik, sokkal jobb minta "kólázna" vagy LSD-ézne... a cigi nem b.sz oda, csak ellazít, ennyi....az alkohol sokkal károsabb mégis legális, és az a sok alkesz? az is lop....”
 • 8. Jockey 2008. április 20. 19:05
  „Akinek az anyját megölte egy idióta, mert kellett a pénz a következő adagra, vagy akinek a gyrekét elütötte egy betépett sofőr, nyilván kevésbé tolerálja a kábítószerezést. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az alkoholizmus nem probléma. Viszont a drogozás - pont a tiltott volta miatt - a bűnözés melegágya és mint ilyen, minenképpen rendkívül káros.”
 • 7. Kapuvári 2008. április 20. 18:01
  „Szívós demokraták szövetsége!”
 • 6. kodek.p 2008. április 20. 14:52
  „Nem győztél meg, nyilván én se téged. Ez nem véletlen, hiszen nálunk olyan szinten hisztériakeltés megy a cannabissal kapcsolatban, hogy az őrület. A fiatalok helyén kezelik a dolgot, legtöbben nem csinálnak ügyet belőle, ha kiderül valakiről, hogy szokott tépni - más meg mással tömi magát. De így is sokan vannak, akik rohadt drogosnak titulálják a mar. élvezőket. Miközben -nekem legalábbis- nem változott meg az életkörülményem, nem vagyok/lettem lecsúszott egzisztencia és depressziós selejt, azért, mert néha tekerek egyet. Jól érzem magam a bőrömben, kiegyensúlyozott vagyok - a te szemszögedből nézve, "annak" ellenére.”
 • 5. pan.cser 2008. április 20. 14:09
  „Kedves kodek.p. Nézd meg a keleti cannabiszos népeket. Kosz mocsok, szegénység, kívéve ahol úrrá lettek az ópiumon mint Kína. Az alkoholt fogyasztó Európa jutott a legmesszebre kulturálisan, különben sem lehet a két dolgot összemosni. Míg a bor egészség, védett a fertőzött víztől például, a tömény segített a hideget elviselni stb, addig a cannabis kivonja az egyént a társadalomból, előbb-utóbb nagy bajt csinál, társadalmi méretekben is.”
 • 4. pan.cser 2008. április 20. 13:58
  „Szét kell vágni közöttük! A szervezőket Irakba, Iránba toloncolni, ott nagyon szertik az amerikaiakat. Ha ezekből fasírtot csinálnának bánja kánya, még mindig bőven marad amerikai, csak egészségesebb lenne a nép. A nyulak közül is a kábítózókat megeszik a rókák, a megmaradt állomány fürgébb, eszesebb!”
 • 3. kodek.p 2008. április 20. 13:54
  „Mi szadeszes? Banyeg, nem kell túl misztifikálni az egész marihuána dolgot, foglalkozántok inkább az alkohol problémájával. Piál sz egész ország, alkoholisták és talponálló kocsmák hazája vagyunk, ti meg azzal vagytok elfoglalva, hogy valaki meg füvezni szeret? Feleannyi problémát és betegséget nem okoz mint az alkohol, de csak hőzöngjetek. Mindamellett meg szadeszes a jó .... franc, nem érdekel, hogy legalizálni akarják a füvezést. Egyszerűen csak nem kell beszólni, mert valaki ezzel szórakoztatja magát. Mert egy joint, nem a kokainozás és heroinozás előszobája. Aki hülye és azt szúrja magába, az alkati kérdés, mert gyenge akaratú. Ugyanúgy mint az alkoholista, aki májnagyobbodásban, sárga fogakkal, szűkölve hal meg. És ebből van nagyon sok magyarországon.”
 • 2. tgedsdx 2008. április 20. 13:08
  „Itt magyarországon is lehetne ilyet csinálni!”
 • 1. Kapuvári 2008. április 20. 12:59
  „Világ szdszesei egyesüljetek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantott az ETA Spanyolországban

Bomba robbant vasárnap hajnalban a Spanyolország északi részén található Elgoibar városában. A… Tovább olvasom