Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A magyar osztályok összevonásától tartanak a szülők

Maradjon meg Újvidéken a magyar nyelvű oktatás mind a négy általános iskolában. Ezt követelik a szülők, akik attól tartanak, hogy az összevonásnak az lenne a következménye, hogy a magyar gyerekeket szerb osztályokba kerülnének.

A Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán olvasható cikk szerint nyílt levéllel fordulnak a napokban megtartott közös szülőértekezlet részvevői a délvidéki magyarok részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanácshoz (MNT) és a nyilvánossághoz a vajdasági székváros általános iskoláiban működő négy magyar tagozat megtartása érdekében.

A közös szülői értekezletet - amelyen szülők és pedagógusok mintegy hatvanan vettek részt - azért tartották, mert egy eddig meg nem erősített hír szerint az MNT olyan stratégia meghozatalára készül, amelynek egyik pontja megvonná a támogatást a tíz gyermeknél kisebb magyar osztályoktól, nem támogatnák az ilyen kis létszámú osztályok megnyitását.

A szülők attól tartanak, hogy ha a hír igaz, a vajdasági nagyvárosban előbb-utóbb megszűnhet a magyar nyelvű oktatás.

Újvidék 37 általános iskolájában mintegy 26 ezer diák tanul. Négy iskolában működik magyar tagozat. A középiskolák száma 16, ebből 4 gimnázium. Ez utóbbiak egyikében is van magyar tagozat, és néhány szakközépiskolában is.

Nyitó oldali képünk illusztráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három embert megölt egy elmeháborodott nő Seattle-ben

Három embert agyonlőtt, egy negyediket megsebesített, majd magával is végzett "dühöngő őrületében"… Tovább olvasom