Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

A magyar kohéziós források befagyasztása téma volt az osztrák parlamentben

Az Osztrák Szabadságpárt élesen bírálta a források befagyasztását kezdeményező európai bizottsági döntést.
A magyar kohéziós források befagyasztása téma volt az osztrák parlament külügyi bizottságának keddi ülésén; az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) élesen bírálta a források befagyasztását kezdeményező európai bizottsági döntést.

Michael Spindelegger külügyminiszter közölte, az osztrák kormány az ECOFIN március 13-i üléséig kialakítja álláspontját. Az ülésről kiadott parlamenti tájékoztatás szerint Johannes Hübner, az FPÖ politikusa a magyar és a görög helyzetet összehasonlítva óvott attól, hogy az EU egyenlőtlen bánásmódot alkalmazzon. Hübner az ülésen rámutatott, hogy a 2012-re tervezett magyar államháztartási hiány 2,9 százalék, míg Franciaországban 4,5, Spanyolországban 4,4 százalék.

Nem lehet, hogy a hiány miatt az EU befagyassza a kohéziós forrásokat - mondta Hübner a közlemény szerint. Andreas Karlsböck, a párt egy másik képviselője a parlamenti hírlevél szerint szintén "megértő politikát" szorgalmazott Magyarországgal szemben. Az FPÖ saját közleményében "pártosnak" és "botrányosnak" nevezte az eljárást és arra szólította fel a bécsi kormányt, hogy ítélje el azt és lépjen fel ellene.

"Ausztriának nem szabad részt vennie a jelenlegi ripacskodásban" - fogalmazott a párt. A populista, EU-szkeptikus FPÖ 34 mandátummal rendelkezik a 183 tagú osztrák parlamentben, ezzel a legnagyobb osztrák ellenzéki erő. Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) politikusa válaszában azzal érvelt, hogy a kohéziós forrásokat nem fagyasztják be azonnal, hanem az EU a 2012-es évben a helyzet tisztázását célzó eljárást folytat.

A közösségi intézmények azért vannak, hogy a megkötött megállapodásokat betartassák - állapította meg Faymann, aki szerint "nem lehet szabadulni attól a benyomástól", hogy a magyar költségvetési politikába túl sok egyszeri hatást építettek be, és Magyarországon nem folytatnak fenntartható konszolidációs politikát.

Michael Spindelegger külügyminiszter, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke kijelentette, a kormány az ECOFIN (az uniós pénzügyminiszterek tanácsa) március 13-i üléséig kialakítja álláspontját a kérdésben. Kijelentette, a kormány nem fog kettős mércével mérni, a tényeket fogja megvizsgálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nincs EU-tagjelöltség: Románia keresztbe tett Szerbiának

Románia ellenállása miatt a várakozások ellenére Szerbia egyelőre nem kapta meg kedden az Európai… Tovább olvasom