Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

A Magyar Koalíció rosszul szerepelt

Szerbia - Elsöprő Nyugat-barát győzelem született a vajdasági parlamenti választások vasárnapi második fordulójában. Szinte teljesen lesöpörték a radikálisokat. Az Európai Vajdaságért koalíciónak (a Demokrata Párt és a G17 Plusz szövetségének) abszolút többsége lett a tartományi képviselőházban.
A demokratikus erők kétharmados többséggel rendelkeznek. A Magyar Koalíció (MK) viszont vereséget könyvelhet el.A Magyar Koalíció a tizenegy jelöltje közül - ennyien jutottak be a második fordulóban - mindössze négyet választottak meg. Így összesen csak kilenc mandátuma lesz a vajdasági parlamentben, mivel a két héttel ezelőtti listás választásokon 5 képviselői helyet már szerzett. Hárommal kevesebb, mint eddig volt. Jelöltjeik például Adán, Zentán, Kishegyesen és Csókán is alulmaradtak a demokratákkal szemben.

Nem került a parlamentbe például Korhecz Tamás, a tartományi kormány alelnöke, kisebbségi minisztere sem. Pásztor István a vasárnap éjszakai sajtóértekezleten beismerte, hogy a vártnál csaknem kétszer gyengébben szerepeltek. A magyar jelöltek egy kivételével mindenütt a Demokrata Párt (DSz) vezette koalícióval kerültek szembe a második fordulóban. Mivel az MK a kimondottan magyar lakta helyeken is veszített, nyilvánvaló, hogy a voksolók a DSZ-t támogatták. Temerinben az MK jelöltje radikálissal mérkőzött, és mindössze 29 szavazattal maradt alul. A Magyar Koalíció - mint megjósolták - a demokratikus tábor második legerősebb pártja lett, ám senki sem gondolt arra, hogy ekkora lesz a lemaradása. A DSz-nek jó oka van az ünneplésre. 64 mandátuma lett a 120 tagú parlamentben.

A második fordulóban 41 helyet szereztek. A radikálisoknak mindössze öt jutott, így a már megszerzett mandátumokkal összesen 25 helyet foglalhatnak el a parlamentben. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezette Együtt a Vajdaságért pártszövetség és a Szerbiai Demokrata Párt és Új Szerbia koalíciója 6-6, a szocialista és a nyugdíjas párt öt mandátumot kapott, ennyit szereztek összesen a független jelöltek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 halottja, több mint 280 sérültje van a kínai utórengésnek

A legfrissebb adatok szerint már 6 halottja és több mint 280 sebesültje van a vasárnapi, nagy erejű… Tovább olvasom