Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A londoni Millennium hotelben mérgezték meg Litvinyenkót?

A Scotland Yard gyanúja szerint nem az eddig legvalószínűbb helyszínnek tekintett londoni szusi-éteremben, hanem a Millennium szállodában mérgezték meg Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tisztet - írta a pénteki The Times, amely szerint a halálos sugárkoktélt a hotel egyik vendégszobájában keverhették.
A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) éppen előző este jelentette be, hogy a nyugat-londoni Grosvenor Square-en, az amerikai nagykövetség közelében lévő Millennium Hotel hét alkalmazottjának vizeletmintájában polónium 210-es izotóp jelenlétét mutatták ki.

Ezzel a radioaktív anyaggal ölték meg az orosz állambiztonság (FSZB) Londonba dezertált volt alezredesét. A szálloda volt az egyik első londoni helyszín az immár csaknem kéttucatnyi közül, ahol a Litvinyenko halála ügyében nyomozó hatóságok kimutatták a polónium 210-es jelenlétét.

Korábbi nem hivatalos médiaértesülések szerint az érintett londoni helyszínek közül a legerősebb sugárzást éppen a Millenniumban mérték; itt a sugárzás intenzitása állítólag meghaladta a még ártalmatlannak tekintett dózis felső határát.

Litvinyenko ebben a szállodában értesülések szerint két orosszal teázott november 1-jén. Az egyik teapartner Andrej Lugovoj egykori KGB-ügynök volt, aki korábban a november végén szintén mérgezéses tünetekkel kórházba szállított Jegor Gajdar egykori orosz miniszterelnök testőreként szolgált, és akit a brit sajtó egyöntetűen a Litvinyenko-gyilkosság fő gyanúsítottjának tart.

A pénteki The Times szerint az HPA összesen 250 olyan vendéget próbál sürgősséggel felkutatni, akik november 1-jén megfordultak a Millennium Hotel Pine Bar nevű bárjában. A lap által idézett egészségügyi szakértők meglepőnek tartják, hogy a bár pozitív vizsgálati mintát szolgáltató hét alkalmazottjában hasonló mértékű szennyezettséget mutattak ki, mint Litvinyenko feleségének, Marinának a szervezetében.

Az HPA a néhai FSZB-ügynök özvegyének szervezetében talált polónium-szennyezettséget úgy minősítette korábbi közleményében, hogy az nem jelent "rövid távú" egészségi veszélyt, de hosszú távon "csekély mértékben növeli" a kockázatot. Ugyanezt az értékelést adta a hatóság csütörtök esti közleményében a bár alkalmazottainak leleteiben kimutatott szennyeződésről.

A pénteki The Times által idézett nyomozók úgy tartják, hogy a Litvinyenkónak beadott méregkoktélt valószínűleg a Millennium egy negyedik emeleti vendégszobájában keverték. A szobában, amelyben a kérdéses időszakban egy orosz lakott, "jelentős mennyiségben" mutatták ki a polónium 210-es nyomait - áll a brit lapban.

A cikk szerint a Scotland Yard azt valószínűsíti, hogy Litvinyenkót először a londoni Piccadilly egyik szusi-éttermében próbálták megmérgezni, ez a kísérlet azonban nem sikerült. A szakértők minden olyan helyen kimutatták a polónium 210-est, ahol Litvinyenko a Millenniumban elfogyasztott tea után megfordult. A The Times szerint ha Litvinyenko italába tették a mérget, a poharából elpárolgó folyadékot mindenki belélegezhette, aki a bárban tartózkodott, főleg az alkalmazottak, akik a legtöbb időt töltötték a helyiségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölte magát a vérfürdővel fenyegetőző diák

Holtan találták az otthonához közeli erdőben azt a 18 éves diákot, aki miatt készültséget rendeltek… Tovább olvasom