Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

A Lisszaboni Szerződés törvényességéről dönt a cseh AB

Csehország - A cseh alkotmánybíróság kedden megkezdte annak vizsgálatát, hogy az Európai Uniós (EU) Lisszaboni Szerződés megfelel-e a cseh alaptörvénynek. Az EU-tagországok közül egyedült Csehország nem kezdte meg az írországi népszavazáson elutasított új európai alapszerződés ratifikálási folyamatát.
Azt még nem lehet tudni, hogy a cseh alkotmánybíróság mikor hozza meg döntését arról, hogy az EU új szervezeti felépítését meghatározó alapszerződés megfelel-e a cseh alkotmánynak.

A bírósági jóváhagyást követően a cseh parlament szavaz a Lisszaboni Szerződésről, amelyet utána még a köztársasági elnöknek is alá kell írnia. A szerződést ellenző, euroszkeptikus Vaclav Klaus államfő hétfőn közölte: lehetséges, hogy csak akkor látja el kézjegyével a szerződést, miután az írek is elfogadták azt.

Írországban idén júniusban, népszavazáson elutasított, intézményi reformokat hozó szerződést. Írországon kívül minden más tagállamban az adott ország parlamentje döntött a szerződés elfogadásáról. A szerződés - ha valamennyi tagállamban sikerült volna ratifikálni - 2009. január elsején lépett volna életbe
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvos zsebébe rejtett kézigránát robbant egy azeri kórházban

Azerbajdzsán - Súlyosan megsebesült egy orvos és egy nővér Azerbajdzsán fővárosában, amikor… Tovább olvasom