Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A líbiai felkelők válságbizottságot állítottak fel

A döntéshozatal felgyorsítása és egyszerűsítése érdekben három tagú válságbizottságot állított fel szombaton Bengáziban a felkelők által létrehozott Líbiai Nemzeti Tanács.

A február 27-én megalakult tanács Mahmud Dzsebrilt, a demokratikus államért küzdő líbiai értelmiség egyik vezéralakját nevezte ki a katonai és külpolitikai ügyekben illetékes válságbizottság elnökévé. Omar Hariri lett a felkelők katonai vezetője, a külügyek irányításával pedig Líbia korábbi indiai nagykövete, Ali esz-Szavi foglalkozik. Hariri 1969-ben részt vett a Kadhafi elleni puccskísérletben, és később bebörtönözték emiatt. A Líbiai Nemzeti Tanács - amelynek élén a Kadhafi-rezsim korábbi igazságügyi minisztere, Musztafa Abdel-Dzsalíl áll - szombaton tartotta meg első ülését. Közleményében hangsúlyozta, hogy koordinálni kívánja a Moammer Kadhafihoz hű erőkkel való szembenállást, leszögezte ugyanakkor, hogy nincs szó ideiglenes kormányról.

Hozzátette azt is, hogy székhelyét Bengáziból Tripoliba kívánja áttenni, noha a főváros Kadhafi erőinek ellenőrzése alatt áll. Mint Marosi Antal, az MTI-Hírcentrum Bengáziban tartózkodó tudósítója jelentette: a tanács felszólította a nemzetközi közösséget a Líbia feletti repülési tilalom bevezetésére. Moammer Kadhafit ily módon kell megakadályozni saját népének bombázásában, s emellett a légtér zárlatával kell megakadályozni azt is, hogy a Kadhafi oldalán harcoló idegen zsoldosok légi úton érkezzenek az országba. A nemzeti tanács ugyanakkor határozottan elutasította a külföldi csapatok esetleges líbiai beavatkozását.

A nemzetközi közösséget felkérte arra, hogy nyújtson segítséget a humanitárius katasztrófa elkerüléséhez. Abdel-Dzsalíl a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a tanács "Líbia egyetlen képviselőjének" nyilvánította önmagát. Kijelentette, hogy a testület továbbra is Abder-Rahmán Mohamed Salgamot tekinti az ország ENSZ-nagykövetének. A nagykövet és a líbiai ENSZ-képviselet munkatársainak többsége február végén szakított a Kadhafi-rendszerrel, ezért Kadhafi leváltotta a nagykövetet, és helyére Ali Abdesz-Szalám Trikit nevezte ki pénteken. A Líbiai Nemzeti Tanács a "felszabadított keleti városok" képviselőiből áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés Ausztráliában a melegek jogaiért

Mintegy 300 ezer békés szemlélő előtt több ezren tüntettek szombaton az ausztráliai Sydney utcáin a… Tovább olvasom