Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A lettek és a litvánok elfogadták az Unió reformszerződését

Lettország és Litvánia csütörtökön jóváhagyta az Európai Unió reformszerződését. Mindkét országban a parlament szavazta meg a megállapodás ratifikálását. Ezzel a tagállamok fele elfogadta már a dokumentumot. Az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol - alkotmányos kötelezettség miatt - népszavazás dönt a dokumentumról, Írország. A voksolást június 12-én tartják.
Litvániában a 141 fős parlamentben 83-an szavaztak a reformszerződés jóváhagyása mellett, öten ellene, és 23-an tartózkodtak - tudta meg hivatalos forrásból az AFP francia hírügynökség. A 100 fős lett törvényhozásban 70-en támogatták a dokumentum elfogadását, hárman elutasították, és egy képviselő tartózkodott.

A két balti állam - Magyarországgal és még hét országgal együtt - 2004. május elsején csatlakozott az Európai Unióhoz. A reformszerződésről tavaly decemberben egyeztek meg hosszas vita után az EU tagországok állam- és kormányfői. A dokumentumot mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia, hogy a tervek szerint 2009-ben hatályba léphessen.

Az új szerződés a 2005-ben a francia és a holland népszavazásokon elbukott alkotmányt helyettesítené. Az első tag, amely jóváhagyta a dokumentumot, Magyarország volt. Az Európai Bizottság szerint azóta megtette ugyanezt Szlovénia, Málta, Románia, Franciaország, Bulgária, Lengyelország, Szlovákia, Dánia, Ausztria és Portugália is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin-Medvegyev tandem vezeti Oroszországot

Az orosz parlament csütörtökön megszavazta, hogy Vlagyimir Putyin legyen a miniszterelnök. Dimitrij… Tovább olvasom