Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A legzöldebb város lesz az ˝orosz Szilícium-völgy˝

Francia építészek bemutatták hétfőn Moszkvában "az orosz Szilícium-völgy", a Szkolkovo Innovációs Központ terveit.
Ígéreteik szerint Oroszország legzöldebb városa lesz, kerékpárutakkal, napkollektorokkal és szélerőművekkel.

Jean-Marie Duthilleul és Étienne Tricaud, a francia államvasutak, az SNCF leányvállalatának, az Arepnek az építészei februárban nyerték el a Moszkva egyik elővárosában létesítendő „Innograd" (innovációs város) urbanizációs terveinek elkészítését.

Az innovációs város létrehozása az ország korszerűsítését egyik fő prioritásának tekintő Dmitrij Medvegyev orosz elnök kiemelt terve. A 120 milliárd rubeles összköltségű (807 milliárd forint) építkezés a tervek szerint 2015-ben fejeződik be – közölte sajtótájékoztatóján Viktor Maszlakov, a terv orosz felelőse.

A 15 ezer fő befogadására alkalmas város terveiben fásított sétányok, kerékpárutak, tavakon átívelő gyalogoshidak szerepelnek, ami meglehetősen szokatlan Oroszországban.

Elsődlegességet élveznek a gyalogosok, őket követik a kerékpárosok, majd a tömegközlekedési járművek – mondta Maszlakov, hozzátéve, hogy sebesvonatokkal 20 perc alatt be lehet majd érni Moszkvába.

A terv lehetőségeket kíván nyújtani a tudósoknak információtechnológiai, távközlési, nukleáris, biotechnológiai és energetikai kutatásokhoz. Oroszországot a szovjet rendszer bukása – 1991 – óta súlyosan érinti az agyelszívás.

A város egy öt kilométeres körút mentén öt – különböző technológiáknak megfelelő – városrészből áll majd – mondta el Étienne Tricaud, az Arep alelnöke.

A város saját maga fedezi elektromosenergia-szükségletét napkollektorokkal, szélerőművek és geotermikus kutak segítségével.

Megújuló energiaforrásokra alapuló modell ilyen mértékben még soha nem valósult meg Oroszországban – hangsúlyozta Maszlakov.

A Microsoft amerikai szoftveróriás novemberben írt alá egyetértési nyilatkozatot a szkolkovói központ létesítéséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afganisztánban elesett a külföldi erők négy katonája

Egy házilag készített pokolgép megölte Afganisztánban a nemzetközi erők négy katonáját - jelentette… Tovább olvasom