Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A legszmogosabb európai város Szarajevó

Szarajevó az elmúlt két napban Európa legszennyezettebb városa volt a levegőben levő por és kén-dioxid mennyisége alapján.
Vasárnap este a a bosznia-hercegovinai főváros levegőjében - köbméterenként - több mint 500 mikrogramm szálló port és körülbelül 130 mikrogramm kén-dioxidot mértek a szakemberek. A helyzet hétfőn sem volt jobb a városban.

Szarajevó levegőjét leginkább a több mint 140 ezer gépjármű szennyezi, de közrejátszik az is, hogy a gáz árának emelkedése miatt a fűtési szezon kellős közepén jelentősen megemelkedett a széntüzelésű kályhák használata.

A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján a szakemberek négy szintet különítenek el. A színkódok szerint a kék az elfogadható szint, amikor a légszennyezettség mértéke köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a kifogásolt szint az, amikor a légszennyezettség köbméterenként 50 és 75 mikrogramm között van. Narancssárga színnel jelölik az egészségtelen kategóriát, a köbméterenkénti 75 és 100 mikrogramm közötti értékeket. A legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória, amely szerint a légszennyezettség mértéke köbméterenként 100 mikrogrammm felett van.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2012. január 24. 21:21
    „Még szerencse, hogy a sejtjeink is úgy vannak biológiailag kódolva, hogy éppen kerek értékeknél csapjon át a dolog egészségesből egészségtelenbe, majd onnan veszélyesbe. Ennyire komolyak ezek a szintezések.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévéműsort indít a WikiLeaks alapítója

Saját televíziós beszélgető műsort indít Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója és vezetője. Tovább olvasom