Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

A leállósávokon is szabad lesz autózni Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában a csúcsforgalmi időszakokban a sztrádák leállósávjain is szabad lesz folyamatosan haladni. A londoni közlekedési minisztérium kedvezőnek találta ugyanis a kísérleti útszakaszokon végzett próbák tapasztalatait.
Erről csütörtökön adott hírt a BBC rádió weboldala a közlekedési minisztérium később publikálandó jelentésére hivatkozva.A kísérletet az M42 sztrádán végezték Birmingham környékén. Egy megadott szakaszon csúcsforgalom idején kigyulladó felirat szólította fel az autósokat, hogy használják a leállósávot is.

Ilyenkor a leállósáv fölötti világító jelzőtáblán eltűnt a piros X, és helyette megjelent a megengedett sebességet jelző szám. Probléma esetén a jelzések átállításával rövid idő alatt átirányítják az autósokat a normális sávokba. A kísérleti sztrádaszakaszon épült néhány pótlólagos leállóhely is a bajbajutott autósoknak. Sok közlekedésbiztonsági szakembernek fenntartásai vannak az újítással. Aggódnak, hogy baleset idején az autókkal teli leállósáv akadályozza majd a mentést.

A közlekedési minisztérium szerint a leállósáv használata 13 százalékkal növeli az autópályák áteresztő képességét, és egyidejűleg csökken a környezetszennyezés. Emellett sokkal olcsóbb a leállósávokat bekapcsolni a forgalomba, mint szélesíteni az autópályákat. Az új rendet - amelyben a leállósávokat is lehet használni - két év alatt folyamatosan vezetik be Nagy-Britanniában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb tömegsírt tártak föl Boszniában

Újabb tömegsírt tártak föl Bosznia-Hercegovina keleti részén. A szerdai hivatalos jelentések szerint… Tovább olvasom