Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

A lázadók kezére került Csád fővárosa

Három órás tűzharc után a lázadók kezére került a csádi főváros - közölte az AFP szombaton helyi katonai forrásokra hivatkozva. Idriss Deby elnök állítólag továbbra is az elnöki palotában tartózkodik. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.
"Az egész város a lázadók kezén van" - idézte az AFP a csádi katonai forrását. A lázadó erők 2000 harcosa három órás összecsapás után vette át N'Djamena ellenőrzését. Szemtanúk szerint ugyanakkor folyamatos fegyverropogás hallatszik a főváros több pontja felől, az elnöki palota környékéről pedig füst száll föl. Több kerület lakosai éljenezve fogadták a kisteherautókon bevonuló fehér karszalagos lázadókat. Halottakról egyelőre nem érkezett hír.

Hervé Morin francia védelmi miniszter azt mondta: most is harcok dúlnak az elnöki palota körül, és szerinte Idriss Deby államfő az épületben van. Ezt megerősítette az etiópiai Addis Abebában tartózkodó csádi külügyminiszter is, hozzátéve, hogy továbbra is Idriss Deby Csád Köztársaság elnöke. A francia kormány közölte: további csapatokat vezényelt Csádba, hogy minden eszközzel biztosítsák a Csádban élő körülbelül 1500 francia állampolgár biztonságát. Jelenleg egy 1100 fős francia kontingens állomásozik a volt francia gyarmaton. A franciák logisztikai támogatást nyújtanak a csádi kormányerőknek, de közvetlenül nem avatkozhatnak be a harcokba. A francia hadsereg közben repülőt küldött állampolgárainak kimenekítésére, körülbelül 600-an gyűltek össze három központban, arra várva, hogy elvigyék őket N'Djamenából. A párizsi elnöki szóvivő szerint Nicolas Sárközy államfő "hosszú beszélgetést" folytatott Idriss Debyvel, majd válságértekezletre hívta össze tanácsadóit, hogy értékeljék az afrikai országban kialakult helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gránát a menzára

Kézigránátot dobott be a jemeni főváros egyetemének menzájára egy férfi - adta hírül az AFP… Tovább olvasom