Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

A koszovói elnök lemondását követelték

Több százan tüntettek hétfőn Pristinában az EULEX és a szerb rendőrség együttműködési megállapodása ellen, s követelték, hogy mondjon le Hashim Thaci miniszterelnök.
Az Európai Unió koszovói igazságszolgáltatási missziója és a szerb belügyminisztérium pénteken írta alá az egyezményt, amelynek célja a szervezett bűnözés elleni erőteljesebb közös fellépés.

A tiltakozók kifogásolták, hogy a pristinai vezetés nem akadályozta meg a szerintük Koszovó szuverenitását sértő egyezmény aláírását, s ezért a kormányfőt, illetve a parlament elnökét tették felelőssé.

Az együttműködési megállapodást a koszovói állami vezetők is erőteljesen kifogásolták, s ők is Koszovó önállóságának megsértését látták benne. Az EULEX erre azzal válaszolt, hogy kizárólag a saját nevében, nem Koszovó felügyelőjeként köt megállapodást Szerbiával, ezért az egyezmény semmiképp sem érinti a volt szerb tartomány státusát.

Megfigyelők szerint a Koszovónak jogi és rendőri segítséget nyújtó EU-misszió számára alapvető érdek az együttműködés szorosabbá tétele a szerb rendőrséggel, s mivel Belgrád az egyezménybe semmilyen formában sem volt hajlandó bevonni a koszovói hatóságokat, az EULEX rákényszerült, hogy nélkülük kösse meg a megállapodást, amely hatással lesz a koszovói rendőrség munkájára is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsüllyedt egy hajó a Kongón, sokan eltűntek

Elsüllyedt egy utasokat és rakományt egyaránt szállító hajó a Kongó folyón, s legalább 15-en vízbe… Tovább olvasom