Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A kormánypárt nyert Törökországban, bejutott a parlamentbe kurdbarát párt

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja a szavazatok 43,6 százalékával nyerte meg a vasárnap tartott törökországi parlamenti választásokat.
A CNN Türk televíziós csatorna a voksok több mint kétharmadának feldolgozottsága után azt jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő volt pártja a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok 43,1 százalékával nyerte meg a vasárnap tartott törökországi parlamenti választásokat, de elveszítheti eddigi abszolút többségét.

A 10 százalékos küszöböt átlépve bejutott a parlamentbe a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) is, így az AKP csaknem 13 éve tartó kormányzása óta először nem szerezheti meg az abszolút többséget.

A tájékoztatás szerint az AKP 268 mandátumot szerezhet, vagyis nyolccal kevesebbet, mint amennyi az abszolút többséghez szükséges, így meghiúsulni látszik terve az elnöki rendszer bevezetéséről.

A HDP-nek a voksok csaknem 11 százalékának begyűjtésével az első kurdbarát pártként sikerült bekerülnie az 550 fős törvényhozásba, ahol 75 helyet foglalhat el.

A második helyen a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) végzett a voksok 24,6 százalékával, ez az eredmény 125 képviselői helyre jogosítja fel, míg harmadikként a jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) futott be a szavazatok 17,1 százalékának megszerzésével, ami 85 mandátumot jelent számára.

A Yani Safak című iszlamista konzervatív lap korábban a nem hivatalos részeredményekre hivatkozva azt közölte, hogy az AKP háromötödös többséget szerzett és a HDP nem jutott be a parlamentbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váratlanul lemondott a Deutsche Bank két vezérigazgatója

Vasárnap váratlanul benyújtotta lemondását a Deutsche Bank (DB) két vezérigazgatója Jürgen Fitschen… Tovább olvasom